De mol als handig hulpmiddel voor archeologen

De molshoop. Voor veel mensen  een bron van ergernis, maar voor archeologen blijken ze erg nuttig. Onderzoekers van de Universiteit Gent kwamen tot die ontdekking na een opmerkelijke gebeurtenis tijdens archeologisch veldwerk.

Archeologen verrichten onderzoek vlakbij de Vlaamse stad Damme. Ze deden restantenonderzoek naar het verdwenen havenstadje Monnikerede, waarvan ieder spoor tot nu toe ontbreekt.

Molshopen brachten archeologen verder

Vlaamse archeologen weigerden om zelf in de grond te graven, omdat dat de bodem zou verstoren. Tijdens het onderzoek werden drones en scanners ingezet om het bodemprofiel in kaart te brengen. Een beter hulpmiddel bleken zevenhonderd molshopen, die de archeologen per toeval tegenkwamen. Hierin werden veel archeologische restanten gevonden, zoals keramiek en natuursteen.

Mollen tijdens Deens onderzoek

Het is niet de eerste keer dat de mol voor verrassingen zorgt tijdens een archeologisch onderzoek. In het noorden van Denemarken zette het Viborg Museum in 2015 de mol in om restanten van een middeleeuws fort op te sporen. Ook toen bleek dat succesvol. Volgens een Deense Archeoloog hoefde er in de buurt niks te worden gesloopt rondom archeologische plekken, omdat de molshopen voldoende informatie opleverden.

Inzet van de mol in de toekomst

De mol lijkt dus een effectief hulpje. Toch hoeven archeologen niet te vrezen dat ze binnenkort werkloos thuis zitten, want de mol kan de archeoloog niet vervangen. Ook is het volgens de archeologen onverstandig om de beesten overal erop los te laten graven, omdat ze bang zijn dat sites vernield worden. Het is niet bekend of en wanneer de mol in de toekomst wordt ingezet tijdens archeologisch onderzoek.

 

Afbeelding:

By User:Zoph (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

* Vrt.be: het geheime wapen van de archeoloog

* Ad.nl: maak kennis met het nieuwste snufje van de archeoloog

* Standaard.be: Weg met de archeoloog, hier is de mol

* Trouw.nl: schatgravende mol helpt Deense archeologen een handje

* Metronieuws.nl: Deense mollen helpen archeologen graven  * Zwinproject.ugent.be: Monnikerede  * Bbc.com: Denmark: Moles help dig at archaeological site

 

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen