De IJsselkogge is gelicht!
Op 3 februari meldden we het al op de website: de IJsselkogge bij Kampen wordt gelicht! Gisteren was het eindelijk zover: succesvol werd het 15e-eeuwse koggeschip van de bodem van de IJssel getild. De lichting van het schip, waar sinds de ontdekking ervan in 2012 hard is aan gewerkt, werd bijgewoond door ruim 1000 belangstellenden en nationale en internationale media.
Hanzeschip in één keer gelicht
Het schip kon in zijn geheel en in één keer worden gelicht, wat volgens de projectleider en onderwaterarcheoloog Wouter Waldus een fantastische prestatie van het hele team was. Waldus vindt de lichting een belangrijke gebeurtenis voor de Nederlandse geschiedenis: “Het wrak kan een symbool worden van onze rijke maritieme geschiedenis en ik verwacht dat veel mensen, jong en oud, zich zullen verwonderen en gaan genieten van het fascinerende verhaal van dit schip uit de Hanzetijd”.
Scheepvaartveiligheid in het geding
Het koggeschip werd in 2012 ontdekt bij rivierverruimingswerkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de IJssel bij Kampen. Het schip moést wel gelicht worden, maar niet alleen vanwege de archeologische waarde. De kogge zou namelijk de doorstroming te veel beperken en de scheepvaartveiligheid negatief beïnvloeden als ze in de IJssel zou blijven liggen.
Meekijken met onderzoek naar het koggeschip
Op 17 februari zal het koggeschip over water vervoerd worden naar Batavialand in Lelystad. Daar zullen experts onderzoeken of het geconserveerd kan worden. Hiervoor is er speciaal een conserveringsstation met een natte en een droge ruimte gebouwd, naast het Nieuwland Erfgoedcentrum aan de Oostvaardersdijk. Een dag later wordt het schip het gebouw binnen gehesen en zal met een sprinklerinstallatie direct weer nat gehouden worden. Dit onderzoek zal tot juni 2016 duren, conservering duurt vervolgens circa drie jaar. Het publiek kan de werkzaamheden in Lelystad volgen.
Bronnen:
Persbericht Rijkswaterstaat