De cirkels bij Assebroek zijn goed zichtbaar vanuit de lucht

Cirkels in Belgisch weiland blijken burcht, geen ‘Stonehenge’

De cirkels bij Assebroek zijn goed zichtbaar vanuit de luchtBij het Belgische Assebroek zijn de overblijfselen gevonden van een middeleeuwse waterburcht. Een teleurstelling voor sommigen wellicht, want volgens een eerdere hypothese waren de cirkels in het landschap de restanten van een prehistorisch tempelcomplex vergelijkbaar met Stonehenge. Toch is de vondst wel bijzonder, zeggen onderzoekers.

In 1950 bogen archeologen zich voor het eerst over de grote cirkelvormige structuren bij het Vlaamse plaatsje Assebroek, vlakbij Brugge. “Eén groep wetenschappers meende dat het om een middeleeuwse versterking ging, een andere interpreteerde het als een relict van een prehistorisch monument”, zegt onderzoeker Pedro Pype. Kort geleden werd al duidelijk dat deze laatste verklaring niet plausibel was.

Dankzij het huidige onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid, is er nu definitief duidelijkheid. “Het gaat om een burcht uit de twaalfde of dertiende eeuw”, zegt Janiek de Gryse, ook lid van het onderzoeksteam. “Vanaf de vijftiende eeuw is het weer in verval geraakt.” Op luchtfoto’s zijn de restanten van concentrische grachten, gescheiden door wallen, goed te zien.

De burcht stond vroeger bekend als het ‘Kasteel van Assebroek’, en was volgens de archeologen gebouwd om macht en ambitie uit te stralen. Van de enorme hoeveelheden zand die voor de constructie zijn aangevoerd, zijn de overblijfselen nu dus nog zichtbaar. “Zulke relicten vind je nergens anders in onze streken”, zegt De Gryse. De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed heeft het terrein nu definitief aangewezen als beschermd gebied.

Bron: Nieuwsblad.be

Meer lezen

Tijdvakken

Landen