Geen foto

Chinese mummie onderzocht in Amersfoort

Tot boeddhabeeld omgevormde mummie, China, 1000-120 0 na Chr. (particuliere collEen ziekenhuis in Amersfoort heeft een bijzondere ontdekking gedaan. In een duizend jaar oude Chinese mummie werden tekstrollen ontdekt. Wat er op de tekstrollen staat is echter nog onduidelijk.

Beeld bevat mummie

De mummie zit in een beeld dat al jaren bij iemand in de woonkamer stond. Toen de eigenaar het beeld wilde laten opknappen, werd ontdekt dat het eigenlijk om een mummie ging. In samenwerking met een expert op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur werd het beeld in Amersfoort door een CT-scan gehaald.

Papier in plaats van longen

Tijdens het scannen werd ontdekt dat het gemummificeerde lichaam niet compleet was. Op de plek waar een long zou moeten zitten, werden rollen papier ontdekt. Volgens de onderzoekers een unieke ontdekking. Dat er papieren rollen met tekst in Chinese heiligenbeelden verstopt zijn, was bekend. Dat ook mummies van deze rollen werden voorzien, wist nog niemand.

DNA monsters

Op de rollen in de mummie is ook wat geschreven, wat er op de staat is echter nog onbekend. De onderzoekers hebben wel kleine stukjes papier uit de mummie kunnen halen, maar te weinig om iets te zeggen over de inhoud van de tekst. Om de rollen uit het beeld te halen zouden het beeld en de mummie open gemaakt moeten worden. Wel hebben de onderzoekers een DNA monster van de mummie kunnen afnemen. Dat wordt nu verder onderzocht.

Boeddhistische mummie

Ondanks dat de mummie nog lang niet al haar geheimen heeft prijsgegeven, spreken de onderzoekers nu al van een uniek onderzoek. Het is de eerste boeddhistische mummie die in het westen voor onderzoek beschikbaar is gesteld. De mummie zelf is inmiddels onderweg naar Hongarije. Daar zal het volgend jaar tentoon worden gesteld in het natuurhistorisch museum van Boedapest.

Bron:

http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3806991/2014/12/09/Mummie-gescand-ziekenhuis-doet-unieke-ontdekking.dhtml

Afbeelding: Michel Elsevier Stokmans/Drents Museum

Meer lezen
Tijdvakken