Chinese artefacten gestolen uit Brits museum
Uit het Fitzwilliam Museum bij de Engelse universiteit Cambridge zijn vrijdagnacht achttien oude Chinese artefacten gestolen. De politie denkt dat de diefstal gepleegd is door professionele dieven. De roof lijkt sterk op de diefstal van twee weken geleden, waarbij Chinese artefacten uit de Universiteit van Durham werden gestolen.
Onder de achttien gestolen artefacten uit het Fitzwilliam Museum waren een 14e eeuws nefrieten Mingkopje, een 17e eeuws nefrieten olifant, acht artefacten uit de Qing dynastie en vele andere onvervangbare items. “De grotendeels nefrieten artefacten zijn onderdeel van de permanente collectie van het museum,” aldus rechercheur Karen Daber, die het onderzoek naar de diefstal leidt. “De gestolen artefacten zijn erg waardevol en van grote culturele waarde, dus we doen er alles aan om ze terug te vinden en de dieven terecht te stellen. Dit is een uitzonderlijke misdaad die wij erg serieus nemen.”
De eerdere diefstal uit het Oriëntaals museum van de Universiteit van Durham bestond uit twee Chinese artefacten, beide van de Qing Dynastie. De Qing Dynastie was China’s laatste keizerlijke Dynastie en vormt een belangrijk deel van de Chinese geschiedenis en cultuur.
Diefstal voor rijke verzamelaar
Door de selectieve aard van de diefstallen en het feit dat de artefacten niet bij elkaar stonden, maar in twee verschillende kasten werden getoond, vermoed de politie dat de diefstallen zijn gepleegd in opdracht van een rijke verzamelaar die bereid is op illegale wijze aan de artefacten van zijn interesse te komen.
Diefstallen van deze aard zijn zeldzaam, maar niet ongekend. De artefacten die uit musea worden gestolen zijn meestal te bekend en uniek om op de zwarte markt te worden verkocht. Dieven met de vaardigheden om aan de strenge beveiliging van grote musea te ontkomen, stelen geen artefacten die niet makkelijk te verkopen zijn. Zij stelen eerder in opdracht van een koper. Dit dan ook de moeilijkste schatten om terug te vinden.
Het stelen van Chinese antiekwaren is al lange tijd een probleem. Na de dood van designer Yves Saint Laurant bleek dat hij onwetend een aantal Chinese artefacten in zijn kunstcollectie had, welke 150 jaar eerder waren gestolen. Vorig jaar ontdekten agenten op het Vliegveld in Newark verschillende gestolen Chinese artefacten.
Groot verlies
Eerder werden al vijf verdachten in deze zaak opgepakt, maar na ondervraging zijn zij weer vrijgelaten. Toen de politie een van de verdachten, Lee Wildman, opnieuw wilde ondervragen, was hij niet meer te vinden. De Universiteit van Durham heeft een verlies van drie miljoen dollar ondergaan. De Universiteit van Cambridge heeft de waarde van de achttien gestolen artefacten nog niet naar buiten gebracht.
Bron: Examiner