Geen foto

Cambodjaanse junglestad ontdekt met lasers

Angkor Wat. Beeld door Bjørn Christian Tørrissen via Wikimedia.Diep in de jungles van Cambodja is een 1200 jaar oude stad gevonden. De stad, genaamd Mahendraparvata, ligt op een berg vlakbij het tempelcomplex van Angkor Wat, de grootste toeristische trekpleister van het land. De door archeologen ontdekte stad is 350 jaar ouder dan de Angkor Wat.

Lasers

Al eerder waren in het gebied sporen van ruïnes gevonden en daaruit ontstonden vermoedens dat er wat groters verborgen lag. Met behulp van een ‘lidarsysteem’ op een helikopter werd zeven dagen lang vanuit de lucht  onderzoek gedaan. Dit systeem maakt gebruik van lasertechniek waarmee meerdere malen over een gebied werd gevlogen om zo steeds dieper onder de laag begroeiing te kunnen ‘kijken’.

Na een week kwamen er duidelijke patronen tevoorschijn die duidden op een complete stad met wegen en kanalen. De archeologen gingen te voet op zoek naar Mahendraparvata, die in een regio ligt waar sinds het tijdperk van de Rode Khmer nog altijd veel landmijnen liggen.

Waardevolle ontdekking

Tot nu toe zijn er meer dan dertig nieuwe tempels ontdekt. De onderzoekers verwachten bovendien dat het gebied nog niet is aangetast door schatzoekers, waardoor er waarschijnlijk nog een groot aantal waardevolle ontdekkingen zullen worden gedaan.

Hoe groot de stad precies is, is voor de archeologen ook nog giswerk. Het zou volgens hen dan ook best kunnen dat hun ontdekking niet eens het echte centrum van Mahendraparvata vormt. De ontdekking van de stad zal wellicht nieuwe historische informatie opleveren over het rijk van de Khmer, omdat het nogal altijd niet duidelijk is waardoor hun rijk ten onder ging.

De resultaten van het voorlopige onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronnen: Discovery, NBC News en The Diplomat

Meer lezen
Tijdvakken
Landen