Geen foto

Bronzen Shiva uit Rijksmuseum geheel massief

Bronzen Shiva uit Rijksmuseum geheel massiefMiddels röntgenfoto’s hebben Nederlandse onderzoekers vastgesteld dat het monumentale bronzen Shiva beeld uit het Rijksmuseum in Amsterdam van massief brons is gemaakt. Het beeld stamt uit de twaalfde eeuw en is vervaardigd in Zuid-India. Het is het grootste bronzen beeld van Shiva te wereld. Lange tijd vroeg men af of Shiva van binnen hol was.

Het duizend jaar oude tempelbeeld is vervoerd naar Rotterdam, om daar door zeer krachtige röntgenapparaten bestraald te worden. Normaliter worden transportcontainers onderzocht met het röntgenapparaat. Gezien het gewicht van de Shiva (300 kilogram) werd altijd al vermoed dat het beeld eigenlijk niet hol kon zijn.

Eerder al had het Rijksmuseum getracht het beeld ‘te doorgronden’ in 1999, door in het museum zelf een röntgenscan uit te voeren. Deze scan was echter niet krachtig genoeg, en de apparaten van de Rotterdamse haven verrichten deze taak nu wel met succes.

Anna Slaczka, curator van Zuid-Aziatische kunst, is verrast: “We hadden verwacht dat het beeld massief was, maar het is verbazingwekkend om te ontdekken dat ook het aureool en de demon onder Shiva’s voeten solide zijn."

In het zuiden van India bevinden zich veel Shiva tempels. Shiva is een goddelijk figuur binnen de Hindoeïstische religie. Bronzen beelden van Shiva werden gebruikt voor rituelen en festivals. Dat men indertijd in staat was een beeld te gieten van een dergelijke massa, getuigt van groot vakmanschap.

Bekijk hier de röntgenfoto van het beeld.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen