Geen foto

Britse man laat zich mummificeren

MummieIn Groot-Brittannië vond gisteren een opmerkelijke vorm van omgekeerde archeologie plaats. In tegenstelling tot de gewone praktijk, waarbij wetenschappers de oude mummies opgraven en bestuderen, is er gisteren juist opnieuw iemand gemummificeerd. De Britse taxichauffeur Allan Billis werd hiermee de eerste mummie sinds ruim 3000 jaar.

Billis kwam op het idee om zich te laten mummificeren naar aanleiding van een oproep op de televisie. Daarin vroeg een filmploeg mensen zich aan te melden voor een nieuwe documentaire, waarin zij iemand wilden volgen die zich na zijn dood liet mummificeren. Billis leed al geruime tijd aan longkanker en wist dat hij niet lang meer te leven had, dus hij gaf zich op.

Mummificatie

Meteen na het overlijden van Billis gingen wetenschappers aan de slag met de mummificatie. In navolging van de Egyptische traditie verwijderden ze de meeste organen, behalve het hart en de hersenen. Vervolgens reinigden ze de huid met olie en zout werd en het hele lichaam een maand lang opgeslagen in een watertank. Nadat het lijk voldoende ‘rust’  had gehad werd begonnen met de laatste fase van de mummificatie, het inwikkelen.

Succes

Uit de documentaire, die gisteren op de Britse televisie uitgezonden werd, bleek dat het drie maanden durende proces succesvol was verlopen. “De huid heeft een leerachtige textuur gekregen, wat erop wijst dat zijn hele lichaam gemummificeerd is”, aldus forensisch patholoog Peter Vanezis. Billis is daarmee de eerste persoon in ruim 3000 jaar die na zijn dood gemummificeerd is.

Bron: Algemeen Dagblad

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's