Geen foto

Boerendorp van 2300 jaar oud aangetroffen in Jeruzalem

Uitzicht op Jeruzalem vanaf de OlijfbergArcheologen hebben aan de rand van Jeruzalem resten gevonden van een dorpje van maar liefst 2300 jaar oud. De archeologen vonden onder meer een aantal stenen huizen en voorwerpen afkomstig uit de Tweede Tempelperiode.

Boerendorp van 2300 jaar oud

Op een oppervlakte van 750 vierkante meter troffen archeologen de resten aan van nauwe steegjes en een aantal stenen gezinswoningen. De woningen bestonden uit meerdere kamers en hadden een binnenplaats. Bovendien vonden de archeologen voorwerpen zoals munten, kookpotten en kruiken waarin olijfolie en wijn werd bewaard.

Volgens Irina Zilberbod, hoofd opgravingen van de IAA (Israel Antiquities Authority), werden de vertrekken in de huizen gebruikt als leef- en opslagruimtes. De huishoudelijke taken werden voornamelijk op de binnenplaats uitgevoerd.

Oorsprong in de Tweede Tempelperiode

De archeologen weten niet hoe het dorpje in de oudheid heette. Het dorpje is ontstaan in de Tweede Tempelperiode (538 v.Chr. tot 70 n.Chr.), de periode waarin de Tweede Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem stond nadat de Eerste Tempel was vernietigd.

Hoogstwaarschijnlijk bewerkten de bewoners die in de streek van het dorp woonden in deze periode boom- en wijngaarden om te overleven.

Ondergang door migratie naar de stad

Archeologisch bewijs wijst uit dat het hoogtepunt van dit dorp tijdens de derde eeuw voor Christus plaatsvond. In deze periode hoorde Judea (ook bekend als het koninkrijk Juda) bij het Seleucidische Rijk. Het dorpje werd waarschijnlijk tegen het eind van de Hasmonese dynastie verlaten door de inwoners, toen Herodes de Grote in 37 voor Christus aan de macht kwam. De dorpelingen trokken misschien naar de stad om werk te zoeken.

Boerendorpjes op het platteland van Judea werden aan het eind van de Hasmonese dynastie en het begin van de tijd van Herodes en zijn opvolgers vaker verlaten. Volgens archeoloog Yuval Baruch kan dit te maken hebben met de ambitieuze bouwplannen van koning Herodes de Grote. Vanwege grote projecten zoals de opbouw van de Tempelberg vonden grote migratiestromen van het platteland naar Jeruzalem plaats.

Vondst veranderde bouwplannen

Het dorpje is aangetroffen tijdens het aanleggen van een gasleiding van 35 kilometer lang. De werkzaamheden om deze aan te leggen begonnen vorig jaar en na de vondst werd besloten de pijpleiding niet door, maar om het gebied heen te leggen. In Israel is het gewoonlijk om voordat iets aangelegd of geplaatst wordt in het betreffende gebied te graven om eventuele vondsten van historische waarden te sparen.

Zo werden recentelijk mozaïeken van een Byzantijnse kerk aangetroffen in een zeer goede staat voordat op deze plek een park werd aangelegd. Ook werd een Romeinse weg gevonden, die Jeruzalem met Jaffa verbond, bij het aanleggen van riolering.

Bron: livescience.com 


Meer lezen
Tijdvakken
Landen