Geen foto

Boeken van eerste Christenen gevonden

Jordanië heeft naast politiek tumult, ook goed nieuws.  In het noorden van het land zijn ‘boeken’  opgedoken die mogelijk uit de vroeg-Christelijke periode komen, tweeduizend jaar geleden. Deze vondst zou een nieuw licht kunnen werpen op het leven en lijden van Jezus en het ontstaan van het Christendom.

De zeventig ‘boeken’ geschreven in codetaal, bestaan uit miniature loden bladzijden bijeengehouden door loden ringen. Vijf  jaar geleden vond een bedoeïen de geschriften in een grot. Volgens de Jordaanse regering verkocht hij de boeken vervolgens aan een bedoeïen in Israël. Die beweert echter dat de boeken al honderd jaar in zijn familie circuleren. De Jordanese regering zegt er alles aan te doen om de bijzondere relikwieën terug te krijgen. 

Volgens het hoofd van het Departement van Oudheden in Jordanië, Ziad al-Saad, zijn de boeken mogelijk geschreven door Jezus’ volgelingen na zijn kruisiging. Meerdere experts delen die mening. David Elkington, religieus archeoloog, vindt het onderwerp van de boeken en de bijbehorende afbeeldingen typisch Christelijk. Ze gaan namelijk over de komst van de Messias. Elkington is de leider van het Britse team die de boeken veilig terug probeert te krijgen naar een Jordanees museum.

Op het werk staat een kruis afgebeeld, de stadsmuren van Jeruzalem en naar alle waarschijnlijkheid de graftombe van Jezus. Het kruis is getekend als een hoofdletter T, zoals de kruizen die de Romeinen gebruikten voor het kruisigen. Volgens Philip Davies, Emeritus Professor van Oude Testament Studies aan de Universiteit van Sheffield, wordt de kruisiging van een Christen afgebeeld buiten de stad Jeruzalem. Een krachtig bewijs voor de Christelijke aard van de vondst.

Ook de plek waar de boeken zijn gevonden wijzen op Christelijke auteurs. Volgens Margaret Barker, een Britse autoriteit op het gebied van het Nieuwe Testament, vluchtten Christenen namelijk oostwaarts richting Jordanië vanuit Jeruzalem.  Daarnaast vindt zij het opmerkelijk dat de teksten in boekvorm zijn gegoten. Christenen schreven in die tijd vooral in boeken,  omdat die in tegenstelling tot rollen, op slot konden. De inhoud van de boeken hielden de Christenen uit veiligheid liever geheim.

Archeologische vondsten uit de vroeg-Christelijke periode zijn schaars. Een eerdere grote vondst uit die tijd zijn de Dode Zee Rollen. Een collectie handschriften van meer dan 900 documenten, inclusief het Oude Testament. Ze werden ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten in de buurt van de Dode Zee. Ze dateren uit ca. 250 vóór Christus tot ca. 50 na Christus. De rollen vormen één van de weinige geschreven bronnen over de Joodse cultuur van ruim 2000 jaar geleden. Volgens Ziad al –Saad zou de vondst in Jordanië weleens de Christelijke equivalent daarvan kunnen zijn.

Bronnen: BBC News Middle East 'Jordan battles to regain 'priceless' Christian relics', 29 maart 2011.     BBC News Middle East 'Derby expert examines 'ancient Christian books', 30 maart 2011

 

Meer lezen