Bodemonderzoek maakt meer bekend over ondergang Maya’s
Uit onderzoek naar de grond nabij Tikal, één van de grootste Mayasteden tijdens de klassieke periode (250 tot 900 na Christus), blijkt dat de landbouw van de Maya’s hoogstwaarschijnlijk door de gevolgen van erosie is vernield. Hierdoor kon de bevolking onder andere geen maïs meer verbouwen, wat voor hun een grote bron van voedsel was.
Het onderzoek wordt beschreven in de novembereditie van Soil Science Society of America Journal en is verricht door een interdisciplinair team onder leiding van Richard Terry, een bodemanalist aan de universiteit van Brigham Young. Zij analyseerden de grond van de archeologische sites nabij Tikal om chemische sporen te vinden.
Het team vond voornamelijk bewijs dat er veel maïs werd verbouwd op de laagvlaktes van het gebied. Hier bestaat minder kans op erosie en was de landbouw beter in stand te houden voor een gemeenschap van 60.000 inwoners. Het team ontdekte echter ook sporen van erosie in hellingen, wat suggereert dat de Maya’s ook voedsel hebben verbouwd op steilere gronden. Dit kan de erosie hebben veroorzaakt, waardoor er grond en voedsel verloren ging.
Markten van de Maya’s
Eerdere onderzoeken van grondanalisten hebben aangetoond dat er nog verschillende chemicaliën, voornamelijk fosfor, op de vloer van de huizen en pleinen van de Maya’s aanwezig zijn. De sporen van fosfor geven een indicatie dat er overblijfselen van voedsel aanwezig zijn. Door deze sporen zijn de keukens en eetkamers van de huizen in kaart gebracht, omdat in die kamers veel sporen van fosfor zijn gevonden.
Bovendien wezen de onderzoeken uit dat veel sporen van fosfor aan de randen van de vloeren aanwezig waren, wat suggereert dat het voedsel weg werd geveegd. Opmerkelijk is dat dergelijke sporen van fosfor ook aan de randen van grote pleinen zijn gevonden. Hierdoor is de theorie ontstaan dat Maya’s gebruik maakten van marktplaatsen. Als dit het geval is, is het goed mogelijk dat de Maya’s een groot gebied nodig hadden om voedsel op te verbouwen, waaronder op hellingen. Dit ondersteunt de resultaten uit het bovenstaande grondonderzoek.
Archeologische bodemonderzoek
Deze vondsten geven een beeld van het nut van grondonderzoek en hoe dat inzichten kan bieden in historische culturen. Dergelijk onderzoek is nu pas mogelijk door de moderne gereedschappen die beschikbaar worden voor archeologen. In dit geval kan de ondergrond van het gebied gedeeltelijk de oorzaak zijn geweest van de ondergang van de Mayabeschaving.
Bron: Past Horizons
Beeld: Rialfver via Wikipedia