Bloed aangetroffen in 46 miljoen jaar oude mug
In de maag van een 46 miljoen jaar oude mug zijn bloedmoleculen gevonden. Dat melden onderzoekers van het Smithsonian Instituut in Washington. De mug had sporen van ijzer en porfyrine in zijn maag, twee belangrijke bestandsdelen van bloed. Met de vondst is aangetoond dat bepaalde moleculen na zo’n lang periode nog intact kunnen blijven.
Vondst bloed
De 46 miljoen jaar oude mug komt uit de collectie van het Smithsonian Instituut in Washington waaraan de vondst is geschonken door een verzamelaar. Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Dale Greenwalt hebben de inhoud van de maag van de mug vervolgens onderzocht door middel van röntgenstralen. Daarbij vonden ze ijzer en porfyrine. Het is voor het eerst dat er bloed in een dusdanig oude mug is gevonden.
Fossilisatie mug
De mug en zijn inhoud zijn erg goed bewaard gebleven omdat het dier gefossiliseerd is in een laag gesteente dat bestond uit geharde klei. Na zijn laatste maaltijd is de mug waarschijnlijk gestorven en in de klei op de bodem van een meer terecht gekomen.
Organische moleculen lang houdbaar
De mug is een uniek exemplaar en toont aan dat bepaalde organische moleculen een periode van 46 miljoen jaar kunnen overbruggen en alsnog geconserveerd kunnen blijven. Dit is een bijzonder gegeven, omdat bijvoorbeeld DNA maar een uiterste ‘houdbaarheidsdatum’ heeft van 6,8 miljoen jaar. Ook toont het onderzoek aan dat er miljoenen jaren geleden al dieren waren die zich voedden met bloed. De onderzoekers hebben niet kunnen aantonen van welk dier het bloed afkomstig is.
Lees hier meer over DNA houdbaarheid.
Bron: Daily Mail