Schedel van een Neanderthaler

Biologen hebben nieuwe theorie over uitgestorven Neanderthaler

Twee biologen van de Stanford University in de Verenigde Staten komen met een conclusie over de Image previewuitgestorven Neanderthalers. Deze zouden uitgestorven zijn omdat ze in kleine aantallen geïsoleerd van elkaar leefden.

De theorie van de onderzoekers verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Aan de hand van een rekenmodel speelden ze het verval van de mensensoort op de computer na. Neanderthalers leefden in een grote minderheid verspreid van elkaar. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de Neanderthalers wel moesten uitsterven.

Theorieën over de uitgestorven Neanderthalers

De uitgestorven Neanderthaler houdt wetenschappers al lange tijd in hun greep. Zo zou de Neanderthaler verdreven zijn door de homo sapiens. Ook klimaatverandering wordt genoemd als een mogelijke oorzaak. Deze verandering zorgde voor een voedselschaarste, wat het voor de Neanderthaler moeilijk maakte om te overleven. Daarnaast bestaat de theorie dat Neanderthalers niet goed met elkaar konden samenwerken. Al deze theorieën werden als waarschijnlijke oorzaak van de verdwijning beschouwd.

Leefwijze Neanderthalers

De Neanderthaler leefde ongeveer 200.000 jaar geleden. De oermens leefde in een uitgestrekt gebied, tussen Spanje en Oezbekistan. Neanderthalers stierven ongeveer 40.000 jaar geleden uit. De mensensoort was te herkennen aan de grote hoofden. Neanderthalers leefden in kleine groepen en waren afhankelijk van de jacht.

Eerder onderzoek

Wetenschappers van de Durrell Wildlife Conservation Trust in Jersey kwamen in 2013 tot een andere conclusie. Volgens een onderzoek schoten Neanderthalers tekort bij de jacht op kleine prooien. Neanderthalers richtten zich voornamelijk op grote dieren, zoals herten en bizons. Dit bleek uit de karkassen die werden gevonden in Franse en Spaanse grotten, verblijfplaatsen van de Neanderthalers. Later namen de Neanderthalers vooral kleinere dieren mee naar hun grotten. Het gewijzigde eetpatroon viel samen met de periode waarin Neanderthalers uitstierven.

Archeologische vondsten van de Neanderthaler

Resten van de Neanderthalers doken zo nu en dan op bij archeologische opgravingen in Europa en in het Midden-Oosten. De bekendste opgraving dateert uit 1856, toen in het Neanderdal bij Düsseldorf skeletresten van de Neanderthaler werden opgegraven. De vondst betrof een schedel met zware oogkassen.

 

Afbeelding:

By Luna04 (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen
Tijdvakken