Romeinse zonnewijzer

Bijzondere zonnewijzer in Italië opgegraven

Romeinse zonnewijzerArcheologen van de University of Cambridge hebben vlak bij het Italiaanse Monte Cassino een Romeinse zonnewijzer opgegraven. De zonnewijzer is nog nagenoeg intact, alleen het uitsteeksel dat de schaduw over de zonnewijzer wierp, ontbreekt.

Bijzondere zonnewijzer

De zonnewijzer is bijzonder. Niet alleen zijn de lijnen waarmee de tijd kon worden afgelezen nog intact. Extra lijnen maken het mogelijk om ook af te lezen hoever het jaar ten opzichte van de winter- en zomerzonnewendes gevorderd is. Wat de zonnewijzer extra bijzonder maakt, zijn de inscripties op de zonnewijzer. Die gaven de archeologen de mogelijkheid te achterhalen wie de zonnewijzer had laten maken. Er is slechts een handvol zonnewijzers van dit type mét inscripties gevonden. 

De archeologen maakten een 3Dmodel van de zonnewijzer. 

Zonnewijzer in theater?

De zonnewijzer werd gevonden tussen de ruïnes van een theater in de Romeinse stad Interamna Lirenas. De inscripties op de zonnewijzer, gaven aan dat de zonnewijzer gemaakt is, in opdracht van Marcus Novius Tabula. Waarschijnlijk liet hij de zonnewijzer maken om te vieren dat hij was gekozen als volkstribuun. Of de zonnewijzer daarbij in het theater is geplaatst, is volgens de archeologen nog maar de vraag. De resten van Interamna Lirenas zijn in de middeleeuwen geplunderd voor bouwmaterialen. Waarschijnlijk is de zonnewijzer daarbij van het forum van de stad naar het theater gesleept en achtergelaten.

Interamna Lirenas

De archeologische site bij Interamna Lirenas is bijzonder waardevol voor archeologen, vooral omdat het stadje in de Romeinse tijd zelf helemaal niet zo bijzonder was. Daardoor biedt de site een mooi inkijkje in het leven in een gewone Romeinse stad. University of Cambridge voert daarom een groot onderzoek uit in de stad. Meer informatie over het onderzoek in Interamna Lirenas is hier te vinden.

Bron:

University of Cambrigde

Afbeelding:

The sundial pictured after excavation. Credit: Alessandro Launaro/ University of Cambrigde

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's