Bijzondere archeologische vondsten op de Sallandse heuvelrug
Derdejaars studenten Archeologie van Hogeschool Saxion, voerden in de winter van 2016/2017 cultuurhistorisch onderzoek uit op de Sprengenberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Zij deden bijzondere vondsten uit verschillende periodes en brachten zo de geschiedenis van duizenden jaren Sprengenberg in kaart.
De studenten vonden onder andere sporen van een raatakker en een mogelijke grafheuvel uit de IJzertijd. De bundels karrensporen die ze aantroffen, dateren vermoedelijk uit de middeleeuwen. Het gebied blijkt eeuwenlang gebruikt, bewoond en bewerkt te zijn. Natuurmonumenten heeft aangegeven te onderzoeken hoe ze de archeologische sporen op kunnen nemen in hun beheer en hoe ze beleefbaar gemaakt kunnen worden.
3000 jaar oude dolkmes
Niet alleen de Sprengenberg zelf werd onderzocht. Een aantal studenten hield gesprekjes met omwonenden. Dit leverde een bijzondere vondst op: een verroest dolkmes van 3000 jaar oud. Deze werd ooit in de omgeving van de Sprengenberg gevonden en is nu eindelijk gedocumenteerd.
Recentere resten in een nieuw jasje
Het groepje studenten dat de Koningsbelt onderzocht,bestudeerde de berg en de bouwtekeningen van de koepel, die daar in 1907 werd gebouwd en aan het eind van de Tweede Wereld oorlog werd vernietigd. De studenten maakten aan de hand van de tekeningen een 3D visualisatie, zodat je virtueel in de koepel kan lopen.