Geen foto

Bijzonder hoofddeksel koning Sejong gevonden

Een onderzoeksteam heeft het hoofddeksel van koning Sejong gevonden.Een Zuid-Koreaans onderzoeksteam claimt het officiële hoofddeksel van de vermaarde Zuid-Koreaanse koning Sejong (1418-1450) te hebben getraceerd. De ontdekking van deze kostbare hoed markeert een mijlpaal in de studie naar de Koreaanse geschiedenis.

Het hoofddeksel, dat de naam ‘Ikseongwan’ draagt, is een relikwie uit de vroege jaren van de Joseon-dynastie (1392-1910). Deze Ikseongwan, die volgens professor Koreaanse taal Lee Sang-gyu toebehoorde aan de Zuid-Koreaanse koning Sejong de Grote, is rijkelijk versierd met het embleem van een draak met vier klauwen. Het is één van de koninklijke kostbaarheden die zo’n vijfhonderd jaar geleden door Japanse indringers werd geroofd.

Terwijl de Ikseongwan op zichzelf al een belangrijke archeologische ontdekking vormt, bleken er ook nog eens zeldzame documenten aan de binnenzijde van de hoed verstopt te zitten. Deze documenten betreffen een instructie voor het gebruik van het zogenaamde Hangeul-alfabet: het Koreaanse alfabet dat door koning Sejong werd geïntroduceerd ter vervanging van de klassieke Chinese karakters.

Nieuw alfabet

Volgens het onderzoeksteam van Lee werd de hoed in 2012 ergens in Japan op de kop getikt door een onwetende Zuid-Koreaanse verzamelaar, die het object vervolgens thuisbracht. Het drakenpatroon en de aangetroffen documenten vormen volgens hen overtuigend bewijs dat het om de ceremoniële hoed van koning Sejong moet gaan. “De hoed zal ons belangrijk inzicht geven in zowel de vervaardiging van vroegere koninklijke kledij als in de totstandkoming van het Hangeul-alfabet .“

Koning Sejong geldt als één van de meest invloedrijke vorsten uit de Koreaanse geschiedenis, voornamelijk vanwege de invoering van het nieuwe alfabet, waarmee de alfabetisering aanzienlijk werd gestimuleerd. Het Hangeul-alfabet wordt nog steeds gehanteerd in zowel Noord- als Zuid-Korea. Bovendien wordt jaarlijks nog steeds de ‘Hangeul-dag’ gevierd op de datum dat de het alfabet werd ingevoerd.

Bron: Pakistan Today

Meer lezen
Tijdvakken
Landen