Griekse archeologen roepen kunstliefhebbers op tegen de bezuinigingen.

Bezuinigingen bedreigen Grieks erfgoed

Griekse archeologen roepen kunstliefhebbers op tegen de bezuinigingen.Griekse archeologen hebben afgelopen week een oproep gedaan naar kunstliefhebbers over de hele wereld om in protest te gaan tegen de bezuinigingen in het land, die ervoor zorgen dat historische monumenten, tempels en musea sluiten, verkocht worden of in verval raken.

Het ministerie van Cultuur heeft door de schuldencrisis 35 procent minder te besteden en heeft bovendien 2.000 werknemers moeten ontslaan. Ten gevolge van deze bezuinigingen zijn de openingstijden van veel musea verkort, zijn sommige musea geheel gesloten en is de beveiliging van archeologische sites drastisch verminderd.

Eerder dit jaar stelde de regering nog voor enkele historische sites te verhuren aan derden. Despina Koutsoumba, hoofd van de Vereniging van Griekse Archeologen, reageerde hier fel op: “Ons cultureel erfgoed is niet te koop. We willen niet dat markten over ons erfgoed, geschiedenis en democratie gaat heersen.”

Om toekomstige bezuinigingen te voorkomen heeft de vereniging kunstliefhebbers opgeroepen om te gaan protesteren voor Griekse monumenten en musea. “We hebben de hulp van iedereen nodig. We willen niet dat onze musea opslagruimtes worden,” zegt Koutsoumba naar aanleiding van de plannen om 20 procent te gaan bezuinigen op de beveiliging van musea.

Diefstal

Volgens de archeologen zijn de pakweg zevenduizend archeologen, wachters en ambtenaren niet voldoende om de ruim twintigduizend historische monumenten, archeologische sites en musea te beschermen. Afgelopen januari werden nog drie kunstwerken gestolen uit de National Gallery van Athene, waaronder één Picasso en één Mondriaan. Dergelijke diefstallen zullen enkel toenemen als het verlies aan inkomsten en de werkloosheid blijft groeien.

De verenigingen roept iedereen op om posters op te hangen, lid te worden van de Facebook-groep en protestbrieven te sturen aan de Griekse premier en minister van Cultuur.

Bron: Chicago Tribune

Meer lezen

Tijdvakken

Landen