Geen foto

Belangrijke graftombe uit Egyptisch Middenrijk aangetroffen

Modelschip uit het Middenrijk (Foto - Rolf van der Tang) Belgische archeologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben tijdens opgravingen aan een Egyptische tombe een belangrijk graf uit het Middenrijk (ca. 2040 tot 1783 voor Christus) aangetroffen. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het waarschijnlijk de laatste rustplaats betreft van één van de gouverneurs of één van zijn familieleden.

“Het is het best bewaarde graf wat de laatste eeuw is gevonden,” aldus Mohamed Ibrahim, minister voor Staatsoudheden. Ondanks het feit dat het graf zeker twee keer is open gebroken - en daardoor ernstige schade heeft opgelopen - verkeren  de meeste grafgiften nog in goede staat. Ze lagen namelijk verborgen onder  een laagkalksteen, waardoor ze in hun originele context bewaard bleven.

De voorwerpen zijn rituele objecten, vervaardigd uit albast, faience, koper en aardewerk. Onder de vondsten waren meerdere modelschepen uit albast, hoofdsteunen, plengoffer vazen van faience, koperen vazen en borden. De grafgiften geven Egyptologen de mogelijkheid om het begravingsritueel van de Oude Egyptenaren te achterhalen. Waarschijnlijk werd de kist in het midden van de kamer geplaatst en begonnen daarna de zuivering en offerprocessen.  

De grafkist verkeert in slechte staat, maar desalniettemin hebben de wetenschappers uit enkele ‘grafkistteksten’ af kunnen leiden dat het gaat om de laatste rustplaats van een man genaamd Djehutinahkt. Behalve zijn naam stonden er ook nog enkele unieke religieuze teksten uit het Middenrijk in de kist gegraveerd. Deze geschriften vormen een belangrijke link tussen de koninklijke piramideteksten uit het Oude rijk en de teksten uit het Dodenboek uit het Nieuwe rijk.

Bron: Archaeology News Network

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's