Geen foto

Belangrijke archeologische vondst nu online: de Dode Zee-rollen

Vijf van de belangrijkste Dode Zee-rollen zijn sinds maandag online te aanschouwen. In samenwerking met Google heeft het nationale museum van Israël een deel van de oude Bijbelteksten gedigitaliseerd. Het gaat hierbij onder andere om de oorlogsrol, de tempelrol en het boek van Jesaja.

De Dode Zee-rollen werden begin 1947 bij toeval ontdekt door de bedoeïen genaamd Mohammed ed-Dib. Mohammed was op zoek naar een schaap dat van de kudde afgedwaald was en kwam tijdens zijn zoektocht terecht in de grotten rondom de Israelische nederzetting Qumran. Daar trof hij een aantal aardewerken potten aan die beschreven rollen bevatten. Mohammed verkocht zijn vondst aan een lokale antiekhandelaar en na een lange zwerftocht kwamen de stukken terecht bij Israëlische wetenschappers.

Historie
De Dode Zee-rollen, door velen beschouwd als de belangrijkste archeologische ontdekking van de twintigste eeuw, zijn waarschijnlijk afkomstig uit de periode tussen 250 voor Christus en 50 na Christus. In totaal omvat de collectie meer dan 900 documenten, waaronder ruim 200 Bijbelse manuscripten. De rest van de geschriften bestaat onder meer uit Bijbelcommentaren, profetenboeken, kalenderteksten en poëzie. De Dode Zee-Rollen zijn van groot belang voor historici omdat ze een uniek inzicht geven in de manier waarop de Joodse gemeenschap omging met hun geloof. Voor meer informatie over de historische achtergrond van de Dode Zee-rollen, zie ook het artikel op IsGeschiedenis.

De digitalisering van de rollen ging eerder deze maand van start. Met een camera van 250.000 dollar en de medewerking van een NASA wetenschapper werd begonnen met het fotograferen van de geschriften. Afgelopen maandag verschenen de eerste gefotografeerde stukken op de website van het nationaal museum van Israel. De doelstelling van het project is om uiterlijk in 2016 alle Dode Zee-rollen online beschikbaar te stellen.

Bron: Yahoo News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen