Geen foto

Begraven in stijl

Haarstijl was zo te zien erg belangrijk in het Oude Egypte.In het Oude Egypte zou je niet dood gevonden willen worden zonder haargel. Ook in het hiernamaals was stijl belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan in het leven zelf. De Egyptenaren hadden er de oplossing voor.

Zowel mannen als vrouwen die werden gebalsemd voordat ze werden begraven in het Oude Egypte zouden hun haar hebben laten stijlen met op vet gebaseerde gel. Bewijs hiervoor is gevonden op een begraafplaats in de Dakhla oase in Egypte van ongeveer 3.000 jaar terug.

Schilderingen in tombes beelden mensen af met kegelvormige objecten op hun hoofden, waarvan gedacht wordt dat het klonten geparfumeerd dierenvet is. “Zodra we hiernaar gingen kijken, vonden we interessante haarstijlen,” aldus Natalie McCreesh van de University of Manchester. “Het haar was in stijl en perfect gekruld.”

McCreesh en haar collega’s hebben het haar van vijftien mummies van de begraafplek bestudeerd en van nog drie mummies die opgeslagen zijn in musea in Amerika, Engeland en Ierland. Het waren mummies van beide geslachten, waren tussen 4 en 58 jaar oud toen ze stierven en worden gedateerd tot ca. 3.500 tot 2.300 jaar terug.

Ze onderzochten het haar met licht- en elektronmicroscopen, waarna duidelijk werd dat de meeste mummies een laag van een vettige substantie in hun haar hadden. Ook waren er een aantal mummies waarbij het haar was omgeven met iets harsachtig.

Volgens McCreesh zouden Egyptenaren niet alleen het lichaam balsemen, maar dus ook het haar beschermen of wassen en in stijl brengen, om zo de identiteit van de gestorvene te behouden. “Mensen gaan ervan uit dat de oude Egyptenaren hun hoofden scheerden,”  aldus McCreesh. “De priesters deden dat, maar niet iedereen. Ze waren trots op hun uiterlijk.”

“Het hele punt van mummificatie was om het lichaam te behouden zoals het in het leven was. Je zou er mooi uit willen zien in voorbereiding voor het volgende leven.”

Bron: New Scientist

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's