Geen foto

Balsemen van mummies begon ca. 1,500 jaar eerder dan gedacht

Onderzoekers van de Australische Macquarie Universiteit deden deze zomer een verrassende ontdekking tijdens een onderzoek op verschillende mummies van ruim zesduizend jaar oud. In de linnen doeken van deze mummies ontdekten ze namelijk kunstmatige balsemolie. Waar eerder werd aangenomen dat het balsemproces pas rond 2200 jaar v. Chr. begon, stelt dit onderzoek dat men al experimenteerde met het balsemen van lichamen rond 4000 v. Chr.

Analyse van mummies uit Bolton Museum

Op 13 augustus publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift PLOS one een artikel naar aanleiding van de ontdekking van het Australische onderzoeksteam. De wetenschappers voerden een chemische en microscopische analyse uit op linnen doeken van mummies die worden tentoongesteld in het Bolton Museum te Engeland. Deze geconserveerde overledenen werden rond 1920 ontdekt in tombes in Badari en Mostagedda, in Egypte. Aan de tombes is te zien dat de overledenen tijdens hun leven waarschijnlijk een speciale status hadden.

Het balsemproces

De mummies zijn gebalsemd met een mengsel van aardolie en plantaardige stoffen. Drieduizend jaar later werd bij het balsemproces nog bijna een gelijke combinatie van stoffen gebruikt. Hoofdonderzoeker Jana Jones vermoedt dat in delen van Egypte al duizenden jaren werd geëxperimenteerd met het balsemen van lichamen, voordat het een landelijk gebruik werd.

Niet het hele lichaam werd met balsemolie ingesmeerd, blijkt ook weer uit dit onderzoek. Alleen bepaalde lichaamsdelen zoals de handen en het gezicht werden met de speciale olie ingewreven.

www.theguardian.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's