Archeoloog ontdekt tweede Grote Muur
Gary Fainman, archeoloog bij het Field Museum of Chicago, heeft in China de overblijfselen van een lange muur gevonden. Hij bestempelt de vondst inmiddels als de ‘eerste Grote Muur’, omdat deze muur minstens een paar honderd kilometer lang en ruim vier meter hoog was geweest.
Fainman vond de eerste resten in 2011. Hij volgde de overblijfselen en stelde vast dat de muur doorloopt tot de bergtoppen in het oosten van de provincie Shandong. “In de pieken is de muur bijzonder goed bewaard gebleven,” aldus de archeoloog. Deze muur was ook samengesteld uit gestampte aarde, net zoals de fundering van de Grote Muur.
Volgens Feinman was deze muur niet bedoeld als verdediging tegen buitenlandse vijanden, maar scheidde het de ‘grote, bestaande staten’. Indertijd vochten vele regionale dynastieën een vrijwel constant oorlog met enorme legers, waarvan de grootste die van Qin Shi Huangdi was (en uitendelijk vereeuwigd werd in het Terracottaleger).
Bouw van de Grote Muur
Qin Shi Huangdi verenigde de staten in 221 v. Chr. en creëerde daarmee de Qin-dynastie. Hij werd de eerste keizer van een verenigd China. Hij gaf voor zijn dood opdracht tot het bouwen van een nieuwe muur in het noorden, wat uiteindelijk het eerste onderdeel van de Grote Muur werd.
De Grote Muur, ook wel de Chinese Muur, is 6.259 kilometer lang en is ruim 2.000 jaar geleden gebouwd. De muur moest het land beschermen tegen buitenlandse machten. De Grote Muur staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst – evenals het Terracottaleger – en staat bekend als één van de bekendste wereldwonderen.
Bron: NPR.org