Archeologische vondsten gedaan in handelsnederzetting Purmerend
In Purmerend zijn tijdens werkzaamheden mooie archeologische vondsten gedaan. De vondsten werden gedaan in het gebied dat ligt tussen de verdwenen Kromme Wijzend (een verbindingswater tussen de Wormer en Purmerend, De Where) en de Neckerstraat.
Vondsten uit de 17e eeuw
Tijdens werkzaamheden in Kop West heeft de Archeologische Werkgroep Purmerend waarnemingen uitgevoerd. Dit gebied behoorde vroeger tot de Zuiderpolder en werd sinds de 17e eeuw al bewoond. De vondsten bevestigen dit: ze zijn te dateren vanaf het derde kwart van de 17e eeuw tot en met de vroege 20e eeuw. De Kromme Wijzend was op dat moment al bijna helemaal verdwenen door de vele gronduitbreidingen en het dumpen van afval. Uiteindelijk werd de Kromme Wijzend in de 20e eeuw gedempt met zand.
Handelsnederzetting
Purmerend is van oorsprong een handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart tussen de (nog niet drooggemaakte) meren Purmer, het Beemster en de Wijde Wormer. Van een gehucht groeide Purmerend uit tot een stad, die in de 18e eeuw een omslag maakte naar nijverheid.
De stad is omgeven door droogmakerijen, zoals de eerder genoemde Beemster en Wormer, deze werden in 17e eeuw ingepolderd.
De vondsten staan tot en met 14 september in twee vitrines tentoongesteld in het stadhuis van Purmerend.
www.archeologiepurmerend.nl/
nl.wikipedia.org/
www.dichtbij.nl/
afbeelding door: Janwillemvanaalst (eigen werk)[ CC SA By 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)], viacommons.wikimedia.org/