Archeologische sporen in Brugge
In de Burgstraat in Brugge worden grondige restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de neo-classistische huizen die daar verschenen na de aanleg van de straat in 1807. Nu blijkt dat er veel oud bouwmateriaal gebruikt is bij de bouw van deze huizen.
Sporen van het Sint Donaasklooster
Medewerkers van de Brugse monumentenzorg troffen onlangs in de Burgstraat een wand van veldsteen aan. De muur maakte vermoedelijk onderdeel uit van het middeleeuwse klooster dat ooit op deze plek stond. Het kapittelklooster werd in de 10e - 11e eeuw gebouwd en rond 1800 gesloopt. De middeleeuwse muur is inmiddels weer verborgen achter een nieuwe muur.
Grafelijke burcht
Niet veel later vond de Brugse monumentenzorg in de kelders van een horecazaak wederom een wand bestaande uit veldstenen met een fries in visgraatverband.
Vermoedelijk zijn de onderzoekers gestuit op restanten van de grafelijke burcht of Het Steen. Het zou dan gaan om het allereerste stenen gebouw van Brugge, gebouwd tussen 863-965 door de graven Boudewijn I, Boudewijn II of Arnulf I. In de 12e eeuw werd Het Steen een gevangenis tot het in de 17e eeuw afbrandde.
Brugge
De Sint Donaaskapittel, later Sint Donaaskerk, is waarschijnlijk de oudste, en voornaamste kerk van Brugge in de middeleeuwen. Over de datum van de oorsprong zijn geen gegevens maar het oudste document met daarin de vermelding van het klooster dateert uit 1055-1067.
De eerste zekerheid van de grafelijke burcht dateert van 1088 wanneer het gebouw werd vermeld als lapidis domus comitis.
Bron: Brugge.be
Afbeeldin: Centrum van Brugge via Wikipedia