Pre-islamitische Boeddhistische stupa op de Maldiven

Archeologische schatten vernield bij staatsgreep Maldiven

Pre-islamitische Boeddhistische stupa op de MaldivenBij de staatsgreep op de eilandengroep Maldiven van 7 februari jongstleden zijn een aantal archeologische schatten verloren gegaan. Bijna dertig Boeddha beeldjes raakten beschadigd of vernield toen enkele mannen die dag het Nationale Museum in de hoofdstad Male bestormden. “De collectie is helemaal aan gort geslagen”, aldus de directeur van het museum.

Terwijl op de straten van Male gedemonstreerd werd tegen het beleid van president Mohamed Nasheed, bestormde een groep van zes mannen het Nationale Museum van de Maldiven. Eenmaal binnen vernielden zij ongeveer dertig beeldjes van Boeddha, waaronder een koraalbeeldje met zes gezichten en een halve meter brede beeltenis van zijn hoofd.

Archeologische vondsten op de eilandengroep zijn zeldzaam en sommige van de stukken stamden uit de zesde eeuw na Christus. Het verlies voor het museum is dan ook groot. “De volledige pre-islamitische geschiedenis is weg,” aldus Ali Waheed, directeur van het museum.

Verbod

Medewerkers van het museum vermoeden dat de mannen de beeldjes vernielden vanwege het islamitische verbod op het afbeelden van heiligen. Volgens Waheed kwamen al eerder verzoeken uit de islamitische gemeenschap om de beeldjes te verwijderen, maar van dreigementen is nog nooit sprake geweest.

Archeologen en musea uit meerdere landen hebben inmiddels aangeboden om te helpen bij de restauratie van de vernielde beelden, maar Waheed vreest dat de overgrote meerderheid van de stukken onherstelbaar beschadigd is.

Bron: New York Times

Meer lezen

Landen