Geen foto

Archeologische schat uit 19e eeuw opgegraven in New York

De opgraving in Lower Manhattan bracht een schat aan archeologische vondsten.Tijdens werkzaamheden aan een stoompijp op Fulton Street in Lower Manhattan, New York, zijn meer dan 5.000 voorwerpen gevonden die dateren tot de 19e eeuw. Onder meer werd er een botten tandenborstel, een koperen munt en talloze keramiekscherven gevonden in een oude kelder.

Volgens archeoloog Alyssa Loorya woonde indertijd een rijke familie op de locatie. Er werden namelijk ook flessen, drinkbekers, juskommen en eetborden - waarvan sommige geïmporteerd Chinees porselein - gevonden. “Het schetst echt een beeld van het gebied, hoe het leven hier was,” aldus Loorya.

Vorig jaar vond de archeoloog een 300 jaar oude waterput op dezelfde locatie. Geheel opmerkelijk was de nieuwe vondst dus niet. De voorwerpen werden afgelopen oktober opgegraven, toen een stoompijp uit 1900 vervangen moest worden. “We zagen aanvankelijk een gedeelte van wat een muur bleek te zijn,” legt Loorya uit. “Toen realiseerden we ons dat de muur doorliep, en hierop zagen we de voorwerpen.”

Historische familie

In 2010 vonden de archeologen op de locatie al een waterput van 300 jaar oud.Loorya gelooft dat het huis toebehoorde aan de Van Cortlandt familie rond 1825. De familie stamt af van Stephanus van Cortlandt, de eerste burgermeester van New York die in Amerika werd geboren. Enkele plaatsen in New York zijn vernoemd naar de familie, waaronder het Van Cortlandt Park en het Van Cortlandt House Museum.

Ook vonden de archeologen een oud waterleidingnetwerk van hout dat waarschijnlijk dateert uit het begin van de 19e eeuw en een tweede waterput. Loorya merkt de ironie op dat de vondsten werden gedaan tijdens werkzaamheden aan een hedendaags waterleidingnetwerk. “Het is fascinerend om te zien hoe New York City vers water binnenkreeg door de geschiedenis heen.”

Bron: DNAinfo.com

Meer lezen