Geen foto

Archeologische resten Terborg achtergelaten in container

Archeoloog Kocken noemde de stad het 'Pompeï van de Achterhoek'.Sinds eind 2010 liggen er archeologische resten van opgravingen in Terborg, waaronder houten restanten van Middeleeuws Terborg, opgestapeld in twee zeecontainers. De restanten liggen weg te kwijnen in afgesloten plastic zakken, waar ze wegens geldgebrek in zijn gestopt.

Regioarcheoloog Marc Kocken reageerde hier geschrokken op. Eerder noemde hij de Gelderse stad al het ‘Pompeï van de Achterhoek’. Volgens hem zal het een ‘kleine ramp’ zijn als dit deel historie verloren gaat. “De vondsten hebben onze kijk op de Middeleeuwse stedenbouw in Oost-Nederland volledig op z’n kop gezet,” aldus Kocken. “Maar als we niet uitkijken, kunnen de houtresten in de prullenbak.”

De stadsresten werden in oktober vorig jaar opgegraven. Archeodienst Gelderland zei indertijd dat de vondst de bewonersgeschiedenis van de stad vanaf de 14e tot de 21ste eeuw blootlegde. Die kans, volgens de dienst, had zich zelfs in goed onderzochte steden zoals Zutphen en Deventer nog nooit voorgedaan. Zo werden er onder meer vlechtwerken met leemrestanten gevonden en een gouden trouwring uit de 15e eeuw. De resten dreigen nu echter weg te kwijnen in de twee containers.

Eerder deze week stelde de gemeente van de Oude IJsselstreek een bedrag van 5 ton beschikbaar voor het archeologisch onderzoek, dat overigens wettelijk verplicht is na dergelijke opgravingen. Toch is 3,5 ton van dat geld nog niet opgehoest.

“Een genereus gebaar van de gemeente, maar het is frustrerend dat Wonion als projectontwikkelaar het onderzoek lijkt te traineren,” zegt Kocken. “We komen nog tonnen tekort en de corporatie zou dat al maanden geleden betaald moeten hebben. Nu kunnen we niets doen.”

Wonion reageerde daar op met: “We hebben een maximumbedrag beschikbaar gesteld voor het onderzoek en dat is het.” Het archeologisch onderzoek dat is uitgevoerd voor het nieuwbouwproject Walstaete van Wonoin heeft tot nu toe ca. 850.000 euro gekost.

Bron: De Gelderlander

Meer lezen
Tijdvakken
Landen