Geen foto

Archeologische opgravingen leggen Italiaans havengebied bloot

Archeologische opgravingen leggen Italiaans havengebied bloot.Bij het Toscaanse dorpje Volterra heeft een archeologisch team van de Universiteit van Pisa verscheidene voorwerpen en artefacten uit de oude Etruskische en Romeinse cultuur opgegraven. Volgens de onderzoekers levert de uitgebreide vondst het bewijs voor intensieve handelsactiviteiten die al voor de Romeinse overheersing in het gebied plaatsvonden.

Naast verscheidene kleinere vondsten van potten, amfora’s en munten stuitten de archeologen eveneens op indrukwekkende tombes met bronzen en keramische objecten, met mozaïek versierde huizen, thermale baden, een groot winkelcentrum (horreum), een watertank, een monumentale fontein, muurschilderingen en een rechthoekige binnenplaats.

De archeologen zullen de komende tijd in samenwerking met studenten grondig vervolgonderzoek verrichten bij de site en in het gebied ten oosten van het reeds blootgelegde havengebied. De zogenaamde Ground Penetrating Radar heeft al uitgewezen dat zich daar nog minimaal één nieuw gebouw bevindt. “De strategische uitgraving van dit gebied zal onze taak voor de komende seizoenen vormen. We zullen proberen de vroegere chronologische functies van deze interessante site te achterhalen,” aldus één van de archeologen. Het archeologisch onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan een beter begrip van de commerciële en handelsgeschiedenis van zowel Volterra als andere oude Etruskische nederzettingen.

Voordat het in de 3e eeuw onder Romeinse heerschappij kwam, was Volterra een Etruskisch dorp. Na verloop van tijd bemachtigden de lokale aristocraten posities in de Romeinse Senaat en gingen zij hoge politieke functies bekleden. Langs de kustlijn lieten zij villa’s bouwen en legden zij wijngaarden aan. De kuststrook, die vroeger werd gekenmerkt door de aanwezigheid van lagunes, kleine stroompjes en baaien die tezamen bescherming boden tegen woeste zeestromen, vormde een perfecte natuurlijke omgeving voor handelsactiviteiten. Toch duurde het nog tot de 5e eeuw na Christus voordat er echt welvarende tijden aanbraken voor Volterra.

Bron: Popular Archaeology

Meer lezen

Tijdvakken