Archeologisch onderzoekt toont vroegere armoede in Arnhem

In de zuidelijke binnenstad van Arnhem zijn de laatste tijd veel naoorlogse gebouwen gesloopt. Daardoor hebben archeologen het druk. Onder de gesloopte bouwwerken komt regelmatig iets interessants tevoorschijn. Begin februari vond er onderzoek plaats aan de Trans.

Schade van de Slag om Arnhem

Tijdens het archeologisch onderzoek stuitten onderzoekers op onder andere een waterput, een beerput en steunbogen van een muur. Oud zijn de vondsten niet. Vóór 1850 was het gebied nog niet bewoond volgens archeoloog Leo Smolde. De bijbehorende huizen zijn vermoedelijk bij de Slag om Arnhem vernietigd.

Armoede achter chique gebouwen

De teruggevonden boogconstructie vertelt het verhaal van een van de armste delen van de stad. Achter de chique panden aan de kade kwamen de armen terecht. De Weerdjesstraat in het gebied de Weerdjes stond jarenlang bekend als de ‘sloppenwijk’ van de stad. De boogconstructie was volgens Smole een goedkope manier  van een muur bouwen, de boog bespaarde namelijk bakstenen.

Trans

De Trans ligt ook in de Weerdjes. De naam gaat terug op een oud woord dat duidt op een verdedigingswerk. Het woordenboek verklaart het woord “trans” als torenomgang of weergang. Na de Trans gaan archeologen verder in de Trompetstraat.

arnhems-erfgoed.org/

nl.wikipedia.org/wiki/Arnhem

Meer lezen
Tijdvakken
Landen