Het centrum van Ieper.
Pixabay
Archeologisch onderzoek treft bouwwerven particulieren
De rekening van iemand die in het centrum van Ieper een rijtjeshuis bouwt, steeg van de week met 50.000 euro omdat hij verplicht werd eerst archeologen op zijn grond toe te laten.
Twee inwoners van Ieper vertellen beiden hetzelfde verhaal. Bij de ene bedroeg de factuur van het archeologisch onderzoek 15.000 tot 20.000 euro, terwijl de andere spreekt van een rekening van 50.000 euro. De rekening moet betaald worden door de particulieren. Dit terwijl er volgens hen slechts twee vazen en enkele paardenskeletten zijn gevonden.
De schuldige is volgens beiden de intergemeentelijke archeologische dienst die bij bouwaanvragen advies geeft of er archeologisch onderzoek nodig is. ‘Ik besef dat archeologisch onderzoek duur is, maar Ieper heeft een rijk verleden en telt veel zones die mogelijk archeologische sporen bevatten,’ aldus een woordvoerder van deze dienst.
Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed is niet blij met de ontwikkelingen: ‘Wij zijn verbaasd dat particulieren hiermee lastig worden gevallen. De Vlaamse regelgeving gaat namelijk uit van een zekere schaalgrootte om archeologisch onderzoek op te leggen.’ Volgens het agentschap komen er nieuwe regels om dergelijke ‘uitwassen’ te voorkomen.
Eerder werd al duidelijk dat archeologisch onderzoek de huizenprijs in Kortrijk gemiddeld met 45.000 euro verhoogde.
(Bron: www.6minutes.be)