Geen foto

Archeologiestudenten denken vooruit in woestijn Arizona

De Sonorawoestijn, ongeveer dertig mijl ten westen van Maricopa, Arizona.Een groep van twintig leden van het Undocumented Migration Project van de Universiteit van Michigan heeft zich de laatste jaren elke zomer vijf weken lang bezig gehouden met archeologisch onderzoek in de woestijnen van Arizona. Het onderzoek is echter niet wat men ervan zou verwachten.

Ongebruikelijke vorm van archeologie

Onder leiding van antropoloog Jason de Leon gaan verschillende groepen met studenten uit heel de Verenigde Staten in de grensgebieden met Mexico op zoek naar spullen die illegale migranten tijdens hun reis door de woestijn achterlaten. Volgens De Leon is dat van groot belang omdat de gevonden spullen over honderd jaar een belangrijk inzicht kunnen geven van de historische periode van deze migratiestromen. Er is dus sprake van archeologische ontdekkingen, alleen zijn de vondsten zeer recent.

Analyse van de vondsten

In het onderzoekscentrum in Arivaca worden de gevonden spullen gefotografeerd en gedocumenteerd en in de meeste gevallen ook opgeslagen. Zo zijn er al duizenden voorwerpen onderzocht, waaronder veel drinkflessen, kleding, foto’s en persoonlijke bezittingen als portemonnees.

De Leon en zijn onderzoeksteam hebben de afgelopen jaren verschuivingen gezien in de spullen die zij vinden. Eerst vonden zij nog spullen als jurkjes en hoge hakken, maar sinds de Amerikaanse regering de grens strenger bewaakt en de tocht door de woestijn daardoor langer en gevaarlijker wordt, nemen de immigranten steeds minder spullen mee.

Duidelijk spoor van archeologische ontdekkingen

Haeden Stewart, een student van de Universiteit van Chicago, ziet dan ook een duidelijk verloop in de spullen die hij tegenkomt: “Vlakbij de grens vind je vooral flesjes water, maar naarmate je verder de woestijn intrekt kom je steeds meer kleding, schoenen en persoonlijke spullen tegen. De mensen komen dan steeds dichter bij het punt waar zij door familie of kennissen worden opgepikt en hebben niet meer de kracht of behoefte hun spullen mee te blijven dragen.”

Menselijke overblijfselen

Kate Hall, studente van de Universiteit van Puget Sound, doet onderzoek naar overblijfselen van mensen die de zware reis door de woestijn niet overleven. Vaak worden de lijken namelijk door dieren zoals gieren en coyotes over een groot gebied verspreid. Door middel van een experiment met de resten van varkens die speciaal zijn gekleed probeert zij te weten te komen op wat voor manier de politie de menselijke overblijfselen kan identificeren. Alle onderzoekers die meewerken aan het project zijn het erover eens dat deze vorm van archeologie een belangrijke bijdrage zal leveren aan de kennis van de immigratiegeschiedenis in de woestijnen van Arizona.

Bron: Green Valley News

Meer lezen