Archeologie om klimaatverandering te begrijpen
Een groep wetenschappers zet archeologische kennis in voor het begrijpen van hedendaagse klimaatproblematiek. In de wijze waarop mensen zich vroeger aanpasten aan klimatologische veranderingen zitten wellicht oplossingen verscholen voor moderne kwesties. Zo zijn de Vikingen interessant, omdat ze leerden om te gaan met zeer slechte weersomstandigheden.
“We kunnen begrijpen hoe klimaatverandering dramatische sociale gevolgen kan hebben”, meent professor Andrew Dugmore van de Universiteit van Edinburgh. De Noormannen stelden hun handel, economie en technologie bij wegens klimaatverandering. Ze ontwikkelden de handel in wol en vis om barre tijden te doorstaan. Voedsel werd vanuit nieuwe gebieden gehaald en ze slaagden erin een handelsnetwerk op te zetten dat een duurzame voedselaanvoer teweeg bracht.
Antropologen onderzochten een volk in het zuidwesten van New Mexico. Klimaatverandering trof de regio en deed oude leefwijzen verdwijnen. De bewoners werden gedwongen hun grote dorpen te verlaten en zich te vestigen in kleine nederzettingen. Door deze verspreiding ging het volk onder meer over op een nieuwe vorm van pottenbakken. De antropologen kwamen erachter dat het een gehele sociale reorganisatie van de samenleving betrof. Het zorgde ervoor dat de cultuur kon voortbestaan.
“Zulke kennis is cruciaal voor het bedenken van oplossingen tijdens een periode van klimaatverandering”, zegt antropoloog Michelle Hegmon. De wetenschappers zullen zowel oude als hedendaagse volkeren die met klimaatverandering te maken kregen, blijven bestuderen. Ze hopen een bijdrage te leveren in de omgang met de mondiale klimaatverandering en de lokale rampen die daarmee gepaard gaan.
Bron: Popular Archaeology