Archeologen vinden uniek vorstengraf in Uden
In natuurgebied De Maashorst in Uden is een graf met zeer rijke inhoud gevonden. Het is het derde vorstengraf in het gebied, na twee eerdere vondsten in Oss. De 'vorst van de Maashorst' lag in een prehistorisch grafveld begraven, in tegenstelling tot alle andere overledenen die gecremeerd zijn. De rijke set aan grafgiften die de vorst meekreeg, is volgens de onderzoekers uniek voor Nederland.
Nergens in Nederland werden eerder op zulke korte afstand van elkaar drie rijke graven uit de vroege ijzertijd gevonden. Er zijn bronzen armbanden, enkelbanden, een haar- of kledingspeld, een barnstenen kraal, twee bronzen vlechtringen, een pincet en een nagelkrabber in het graf gevonden door archeologen van de Universiteit van Leiden. Bijzonder is bovendien dat textielresten van kleding en waarschijnlijk een lijkwade bewaard zijn gebleven. De rijkdom van deze grafgiften geeft aan dat het ging om een belangrijk persoon uit de lokale gemeenschap.
De vorst leefde tussen 800 en 600 voor Christus. Het gaat vermoedelijk om een man, hoewel dat niet met zekerheid gezegd kan worden. Archeoloog Richard Jansen legde dinsdag uit dat de vondst een ander inzicht geeft in de toenmalige sociale cohesie. 'Het toont aan dat er in deze gemeenschappen leiders bestonden,' stelt Jansen.
Bij recente opgravingen in 2005 en 2010 is uitgewezen dat het grafveld veel groter is dan gedacht. Het grafveld omvat – zover nu bekend - zeker meer dan de honderd grafmonumenten. De grafheuvels met bijbehorende palenrijen zijn gereconstrueerd. De vondsten zijn vanaf donderdag te zien in het Museum voor Religieuze Kunsten in Uden. Staatssecretaris Halbe Zijlstra is woensdag aanwezig om het eerste exemplaar van een boek in ontvangst te nemen dat over de geschiedenis van de Maashorst is geschreven.
Bron: nu.nl