Amfora's op de zeebodem. Foto Grieks ministerie van Cultuur/RPM Nautical

Archeologen vinden groot scheepskerkhof bij Grieks eilanden

Amfora's op de zeebodem. Foto Grieks ministerie van Cultuur/RPM NauticalArcheologen hebben voor de kust van de Griekse archipel Fourni acht scheepswrakken gevonden. Al eerder werden in het gebied veel wrakken gevonden. De oudste wrakken in het gebied dateren van eeuwen voor christus, de jongste wrakken dateren van het einde van de vroegmoderne tijd.
In totaal zijn sinds 2015 in een gebied van zeventien vierkante kilometer 53 scheepswrakken gevonden. Daarmee zou het het grootste scheepskerkhof van de Middellandse zee zijn. Toch was het geen belangrijk havengebied. Fourni heeft nooit een grote nederzetting gekend.

Storm of piraten?

Archeologen hebben meerdere verklaringen voor de grote hoeveelheid schepen in dit kleine gebied. de omgeving van Fourni is voor schepen een van de gevaarlijkste gebieden van de Middellandse zee. Het zou kunnen dat schepen in de luwte van de eilanden probeerden te schuilen voor storm, maar alsnog ten onder gingen. Een andere verklaring zou piraterij zijn. Hoewel Fourni zelf geen belangrijke had, hadden de eilanden in de buurt, Samos bijvoorbeeld, die wel. Fourni lag daardoor aan een aantal belangrijke routes voor de scheepvaart, waardoor de archipel tot in de negentiende eeuw een belangrijke uitvalsbasis voor piraten was. Het zou dus ook goed kunnen dat de schepen door piraten tot zinken zijn gebracht.

Amfora's op de zeebodem. Foto Grieks ministerie van Cultuur/RPM Nautical

Scheepsladingen

Van de meeste oude scheepswrakken is het houten schip zelf verdwenen. De archeologen troffen dan vooral de resten van de lading aan, zoals bergen amfora's in de wrakken die uit de oudheid stammen. In het wrak van een schip uit de Ottomaanse periode vonden de archeologen ook tegels. Van andere schepen werden ook delen van de lading gevonden, zoals lood, stenen of ijzer.

Nieuwe expeditie in 2018

De acht wrakken die nu gevonden zijn, zijn waarschijnlijk niet de laatste wrakken die worden opgedoken. In 2018 staat een nieuwe expeditie gepland. Volgens de Israëlische krant Haaretz zou uit archiefmateriaal blijken dat er nog een Frans schip in het gebied moet liggen, alsmede een Brits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Die zijn beiden nog niet gevonden.

Bron en foto's: Grieks ministerie van Cultuur/RPM Nautical

Meer lezen