Archeologen vinden gouden bedel in Bulgarije

In een prehistorische nederzetting in het zuiden van Bulgarije is bij opgravingen een gouden bedeltje gevonden. Het kleine bedeltje weegt slecht 15 centigram, maar de betekenis van de bedel is daarom niet minder significant. Bulgaarse archeologen denken dat ze met de vondst van de bedel zeer waarschijnlijk het oudste bewerkte goud van Europa, en misschien ook van de wereld, gevonden hebben.


Waarschijnlijk oudste bewerkte goud ter wereld

Het mag dan een zeer klein deeltje goud zijn, archeologen denken met deze vondst letterlijk en figuurlijk goud in handen hebben . De bedel die gevonden werd in het zuiden van Bulgarije dateert waarschijnlijk van 4,500 tot 4,600 v. Chr. Dit maakt het gouden sieraad ongeveer 200 jaar ouder dan de gouden sieraden die gevonden zijn bij het grafveld van Varna. De sieraden van de Varnacultuur, gevonden in graven in 1972, zijn door koolstofdatering gedateerd op 4560-4450 v. Chr. Deze sieraden staan nog steeds genoteerd als de oudste gouden sieraden van de wereld, maar met de vondst van deze bedel kan dit misschien veranderen.

De sieraden gevonden in Varna

Europa's eerste stedelijke nederzetting

De bedel werd gevonden tussen de overblijfselen van een stad uit 6.000 v. Chr. Yavor Boyadzhiev, archeoloog verbonden aan Bulgaarse Wetenschapsacademie, beweert dat de bedel vervaardigd is in de eerste stedelijke nederzetting van Europa. In het jaar 6.000 v. Chr. bevolkte een volk uit Anatolië, het huidige Turkije, een plaats nabij de tegenwoordige stad Pazardzhik in Bulgarije. Boyadzhiev zegt dat er sprake is van ''een prototype van een moderne stad, al kunnen we zeggen dat we hier de overblijfselen van een stad uit de Oudheid gevonden hebben, beoordeeld naar de Mesopotamische standaarden.'' Maar, voegt de archeoloog toe, ''we praten hier over een nederzetting van 1000 jaar ouder dan Soemer''. Soemer, een cultuur in het zuiden van Mesopotamië (hedendaags Irak), wordt over het algemeen beschouwd als de wieg van de beschaving, een land waar voor het eerst alle kenmerken van een beschaving aanwezig waren. Het is vrij uniek dat er overblijfselen van een stedelijke nederzetting gevonden zijn uit een tijd waarin Europa de ontwikkeling van veel culturen nog in de kinderschoenen stond.

Naast de gouden bedel zijn er in de nederzetting ook 150 keramische figuren van vogels gevonden. De plaats is rond het jaar 4.100 v. Chr. verwoest door vijandelijke stammen die vanaf het noordoosten het stadje aanvielen. Zodra wetenschappers de bedel goed hebben kunnen onderzoeken en de exacte datering vast is gesteld zal deze tentoongesteld worden in het historische museum in Pazardzhik.

Bronnen

in.reuters.com, Tiny bead from Bulgaria may be the oldest golden artefact from the world
archaeology.org, Bulgaria gold bead
cbc.ca, Oldest gold artifact
nl.wikipedia.org, C14 datering
nl.wikipedia.org, Grafveld van Varna

Afbeeldingen

en.wikipedia.org, Or de Varna
en.wikipedia.org, Bulgaria Karandila

Meer lezen
Tijdvakken
Landen