Archeologen vinden China’s allereerste keizerlijk paleis
Chinese archeologen hebben overblijfselen gevonden van het oudste keizerlijke paleis dat ooit is gevonden in China. Het dateert uit 3.700 jaar geleden en wordt in verband gebracht met de Xia-dynastie, volgens Chinese geschiedschrijving de eerste dynastie van China.
De overblijfselen van het paleis werden gevonden bij de Erlitou Bronze Age site in de provincie Henan. Volgens de archeologen is het paleis uitstekend bewaard gebleven en was het indertijd waarschijnlijk het prototype van gebedsplaatsen tijdens de Shang-dynastie.
De archeologen stuitten op stampaarde dat diende als fundering van het paleis. Ze geloven dat het paleis minstens drie binnenplaatsen had en in totaal meer dan 2.100 vierkante meter besloeg. Op de site zijn eerder al talloze culturele relikwieën gevonden uit de vijfduizend jaar oude Yangshai en Longshan dynastieën. Tijdens de Xia-dynastie tussen de 21e en 17e eeuw voor Christus ontstond de Erlitou cultuur, waar de site en het paleis naar vernoemd is.
“Het fraai ontworpen paleiscomplex, tezamen met de omliggende gebouwen, vormt het centrum van een historisch kapitaal,” aldus Xu Hong, hoofd van het archeologische team bij de site. “Hoewel het complex qua grootte gelijk staat aan maar één zevende van de paleizen van de Ming en Qing dynastieën, is het Erlitou paleiscomplex het prototype van alle later gebouwde keizerlijke paleizen in China.”
De Xia-dynastie duurde van 4.000 tot 3.500 voor Christus en werd opgevolgd door de Shang-dynastie, die vervolgens omvergeworpen werd door de Zhou-dynastie. Tijdens de Zhou werden pas de eerste verslagen geschreven over de Chinese historie. De Xia-dynastie wordt derhalve door velen als een legende gezien, omdat er vrijwel geen bewijs voor bestaat.
Bron: People's Daily Online