Geen foto

Archeologen treffen tienermeisje aan in onderwatergrot

Archeologen treffen tienermeisje aan in onderwatergrotIn een onderwatergrot bij de kust van de Mexicaanse Yucatán Pensinsula hebben onderzoekers een grote ontdekking gedaan. Diep verborgen in de grot troffen ze de resten van meer dan 25 grote dieren aan zoals olifantachtige wezens, sabeltandkatachtigen en een reuze luiaard. Daarnaast troffen ze de overblijfselen van een jong meisje aan.

Onderwatergrot Hoyo Negro

Toen het onderzoeksteam in 2007 de onderwatergrotten in de Yucatán Peninsula in kaart brachten, troffen ze een grote grot aan. De duikers noemden de grote opening Hoyo Negro (zwart gat). Een aantal maanden later keerden ze terug met onderwaterlampen en zwommen ze naar de bodem van de grot op ruim vijftig meter diepte. De groot bleek bolvormig te zijn en een diameter te hebben van zo´n zestig meter en bevatte enorme opgestapelde keien.

Aangetroffen dieren

Eenmaal gewend aan hun omgeving viel hun oog op grote dierlijke botten die op de vloer en tegen de wanden van de grot lagen. De onderzoekers onder leiding van James Chatters identificeerden meer dan 26 afzonderlijke diersoorten. Ze troffen een gomphotere aan - een inmiddels uitgestorven olifantensoort - van meer dan 40.000 jaar oud en sabeltandkatachtigen en luiaards die al meer dan 13.000 jaar uitgestorven zijn in Noord-Amerika. Ook vonden ze bestaande diersoorten zoals de poema, lynx, tapir en een halsbandzwijn.

Vondst Naja

Op een richel in de grot vonden de duikers een menselijke schedel die rustte op een bovenarm. De rest van het skelet werd dichtbij de schedel aangetroffen. Het kleine skelet werd Naja genoemd, Grieks voor waternimf, en was afkomstig van een 15-jarig meisje van 1 meter en 47 centimeter. Het skelet stamt uit 11.000 v.Chr. en is één van de zes oudste menselijke vondsten in Noord-Amerika.

Herkomst Naja

Naja heeft geen typische trekken van de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Door DNA-testen werd duidelijk dat Paleo-Amerikanen en Indianen beiden uit Beringia afkomstig zijn, dit is het gebied dat nu Siberia, Alaska en Yukon beslaat. Haar DNA komt overeen met de hedendaagse Indianen in Amerika. De verschillen in uiterlijke kenmerken verklaren de onderzoekers door te wijzen op evolutionaire veranderingen in mens- en diersoorten in dit gebied in de afgelopen duizenden jaren.

Bronnen

www.news.discovery.com

Meer lezen