Geen foto

Archeologen ontdekken Zapoteekse oven in Mexico

In Mexico is een 1.300 jaar oude Zapoteekse oven gevonden.Mexicaanse archeologen hebben een oven gevonden waarin meer dan 1.300 jaar geleden potten werden gebakken door de Zapoteken, een pre-Colombiaanse beschaving. Eerder werden stukken keramiek opgegraven op de archeologische site Atzompa in de Mexicaanse staat Oaxaca. De vondsten tonen een lange traditie van pottenbakkerij in het gebied aan.

De oven verkeert in uitstekende staat. Volgens de archeologen toont de vondst een verband aan tussen de huidige pottenbakkerij in het gebied en die van eerdere beschavingen van Mexico. Dat liet archeoloog Jaime Vera van het nationale instituut van antropologie weten. Hij meldde dat de oven onder een gipsvloer werd gevonden op het platform Casa de los Altares (Huis van de Altaren) op de archeologische site.

De eerste sporen van de oven werden gevonden in augustus 2010 tijdens het maken van een proefsleuf. Een volgende opgraving, die liep van maart tot december 2011, bracht de oven uiteindelijk aan het licht. De oven is geïntegreerd in een ruim twee meter ronde muur. Nabij de vondst werden ook negen gefragmenteerde potten gevonden van verschillende groottes.

De archeologische site Atzompa wordt halverwege 2012 geopend voor het publiek. De oven zal dan ook te bekijken zijn.

Zapoteken

De Zapoteken behoorden tot de oorspronkelijke bevolking van Mexico. Hun hoofdstad Monte Albán, waarvan de site Atzompa een onderdeel was, groeide in 500 voor Christus uit tot een groot complex. Tussen 500 en 750 na Christus woonden er ca. 30.000 mensen. Zapoteken waren uiterst bedreven in het maken van gouden sierraden. De beschaving verdween echter in ca. 750 na Christus door onbekende oorzaken. Tot op de dag van vandaag leven er echter nog afstammelingen van de Zapoteken in Mexico.

Bron: artdaily.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen