Geen foto

Archeologen ontdekken oudste kalender ooit

Allt Darrarie, het gebied waarin de vondst werd gedaan.Schotse archeologen vonden in 2004 al twaalf stenen kuilen in Warren Field, een gebied in het noorden van Schotland. Na langdurig onderzoek is nu pas met zekerheid vastgesteld wat de functie was van de kuilen: het was een kalender. Er moest namelijk eerst speciale software worden ontwikkeld om de positie van de kuilen, de geografische eigenschappen van het landschap en de cyclus van de zon en maan te kunnen analyseren.

Kalender uit het Stenen Tijdperk

De 10.000 jaar oude stenen bleken precies zo neergelegd dat zij aan konden geven welke maand het was. Door de helling waar zij liggen viel de zon precies op de stenen. Iedere maand verschoof het zonlicht langzaam naar de volgende steen zodat de mensen die de kalender maakten konden zien welke maand het was. De onderzoekers vermoeden dat de stenen ook gebruikt werden om de fases van de maan te laten zien. De stenen kuilen liggen namelijk van klein naar groot gesorteerd en nemen na de middelste stenen weer in formaat af.

Jager-verzamelaars

De archeologen die zich inmiddels al enkele jaren met de opgraving bezig houden denken dat de kalender vooral van belang was voor de jagers en verzamelaars. Die zouden de kalender gebruikt kunnen hebben om de migratie van dieren te voorspellen, wat het jagen een stuk makkelijker zou moeten maken. Ook de geestelijke leiders benutten volgens de onderzoekers misschien de kalender om zo de indruk te wekken dat zij voorspellende gaven hadden. De kalender was in gebruik van ongeveer 8000 tot 4000 voor Christus en is daarmee bijna 5000 jaar ouder dan varianten uit Perzië, die tot nu als oudste bekend stonden.

Bron: The Independent

Meer lezen
Tijdvakken