Archeologen ontdekken 2000 jaar oude nederzetting in Mexico
Tijdens bouwwerkzaamheden in het oosten van Mexico is een tweeduizend jaar oude nederzetting blootgelegd. Hierbij zijn botten van dieren, een piramide en dertig graven aangetroffen, met onder meer twee skeletten van kinderen. Verder zijn er diverse voorwerpen gevonden. De nederzetting is gelegen vlakbij Jaltipan, een stad ten zuidoosten van Veracruz.
Multicultureel
In de nederzetting zijn onder andere kleibeeldjes, jade kralen, spiegels en aardwerken gevonden. De voorwerpen en gebouwen stammen af van verschillende culturen. Zo hebben de bouwwerken kenmerken van de Maya cultuur, terwijl de aardewerken afkomstig lijken uit de historische stad Teotihuacán in het Dal van Mexico. Verder onderzoek moet tonen of dit een ontmoetingsplek was voor verschillende culturen. Dit zou de verschillende culturele voorwerpen verklaren.
Verder zijn er prehistorische fossielen gevonden, waaronder de tanden van de megalodon haai. Deze haaiensoort is 1,5 miljoen jaar geleden uitgestorven. Mogelijk verzamelden de inwoners van de nederzetting deze fossielen.
Dierenresten
Volgens de onderzoekers werd de nederzetting rond de eerste eeuw na Christus bewoond. De skeletten worden nog onderzocht om achter de doodsoorzaak te komen. Bij de graven lagen diverse dierenresten, waaronder het gewei van een hert en de botten van honden, wolven, herten, vissen en vogels. Mogelijk dienden deze dieren als gezelschap in het hiernamaals.
Piramide
De stenen piramide is ongeveer twaalf meter hoog en heeft de uiterlijke kenmerken van de Maya gebouwen. De archeologen vinden dit een opmerkelijke vondst, omdat er niet vaak stenen piramides met deze architectuur worden gevonden in het gebied.
Ook zijn er stenen gevonden die veel gelijkenissen tonen met de stenen bij de Maya nederzetting Comacalco op 120 kilometer afstand.
Bron: Live Science