Geen foto

Archeologen ontdekken 200 jaar oud dorp in Alaska

De Agie River in Kobuk Valley National Park.In het noordwesten van Alaska zijn de overblijfselen van een dorp gevonden. Archeologen van de Brown University deden de vondst in het Kobuk Valley National Park, dat veertig kilometer boven de noordpoolcirkel ligt. Ze vermoeden dat de resten minstens 200 jaar oud zijn en dat het dorp bewoond werd van het einde van de 18e eeuw tot het begin van de 19e.

Volgens archeoloog Doug Anderson, specialist in de prehistorie en vroege geschiedenis van Alaska, leefden er pakweg 200 mensen in de nederzetting. Hij gelooft bovendien dat het een regionaal centrum was. Hij baseert dat op het feit dat hij in zijn vijftig jaar als archeoloog nog nooit zo’n grootschalige verzameling huizen in Alaska heeft gezien, die bovendien stuk voor stuk verbonden zijn door een tunnelnetwerk.

Het betreft eenkamerwoningen die zo’n 1,2 meter in de grond zijn gegraven. De kamers worden overeind gehouden door palen, muren van aarde en balken van sparrenhout, met in het midden een vuurplaats. Omdat de archeologen geen gereedschap in of nabij de locatie hebben gevonden, is het nog onbekend hoe de huizen zijn gebouwd.

In één van de woningen hebben de archeologen overblijfselen van een jong kind en een volwassen man met een gebroken been gevonden. Deze worden na onderzoek weer begraven op de locatie. Het archeologische team werkt voor het project samen met de Kiana Traditional Council en de National Park Service.

Bron: Alaska Public Media

Meer lezen
Tijdvakken
Landen