Skeletten in vianen

De opgravingen in Vianen, uitgevoerd door archeologisch onderzoeksbureau De Steekproef

De Steekproef bv

Archeologen in Vianen vinden 20 skeletten in massagraf

Tijdens graafwerkzaamheden voor het doortrekken van een stadsgracht in Vianen, werd een menselijke schedel gevonden. Bij de werkzaamheden was van begin af een archeoloog aanwezig, vanwege de historische omgeving waarin de werken werden uitgevoerd. Hij herkende gelijk dat het een menselijke schedel betrof en legde het werk stil. Al snel werden er 9 skeletten aangetroffen. Enkele dagen later kwamen daar nog eens 11 skeletten bij. De archeologen gaan ervan uit dat er in de loop van de komende dagen zeker nog meer lichamen uit de grond gehaald zullen worden. 

Hoe oud de skeletten zijn en wie hier precies begraven liggen is nog onduidelijk. “We denken dat het dateert van de late middeleeuwen tot enkele eeuwen geleden. We hopen dat daarover meer duidelijk wordt aan de hand van koolstofdatering. Mogelijk dat ook dna-onderzoek het raadsel verder kan ontrafelen.” liet Veenstra weten aan het AD. Wel spreekt hij van een unieke vondst in Nederland: “zoiets vind je maar eens in je leven.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Per twee begraven in een kist

Naast de skeletten zijn er ook enkele verroeste spijkers aangetroffen. Deze zijn vermoedelijk afkomstig van de doodskisten waarin de lichamen begraven lagen. Per kist werden twee lichamen begraven, waarbij de voeten van het ene lichaam bij het hoofd van het andere lichaam werden gelegd. Verder zijn er behalve deze spijkers geen andere resten aangetroffen. Geen voorwerpen of textielresten die duidelijkheid kunnen bieden over de oorsprong van de skeletten. Daarom blijft het giswerk tot er een koolstofdatering is uitgevoerd. “Het moet een grote gebeurtenis geweest zijn, een epidemie, of geweld. We weten dat in 1576 de Spanjaarden hier gevochten hebben. Als er vooral jonge mannen in het graf liggen, is geweld aannemelijker. De gebitten lijken redelijk gaaf, dat is een aanwijzing dat deze mensen nog niet zo oud waren” aldus Veenstra. 

Geweld of ziekte

De skeletten worden nu eerst naar een plek gebracht waar ze onderzocht en zo compleet mogelijk gemaakt kunnen worden. Sporen van geweld of ziekte zouden bijvoorbeeld aanwijzingen kunnen vormen voor de herkomst van het graf. Zodra dit onderzoek voltooid is, worden de skeletten naar het provinciaal archeologisch depot van Utrecht gebracht ter opslag. 

Bronnen: AD, RTV Utrecht.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen