Geen foto

Archeologen gebruiken 3D-printer om voorwerpen te repareren

Archeologen van Harvard University hebben een 3.000 oud voorwerp geprint. De archeologen Joseph Greene en Adam Aja, beiden werkzaam bij het Harvard University Semitic Museum, gebruiken 3D-printers en 3D-scanners om een 3.000 jaar oud keramiekbeeld van een leeuw te reconstrueren. Het beeld is indertijd kapot gegaan toen Assyriërs de Mesopotamische stad Nuzi aanvielen in hedendaags Irak.

Het team fotografeerde fragmenten van het beeld uit de collectie van het museum vanuit honderden verschillende cameraposities. Hierdoor waren ze in staat een 3D-beeld van elk fragment creëren, die ze vervolgens samen konden voegen in een 3D-model van het originele voorwerp. De ontbrekende fragmenten werden opgevuld met digitale modellen van volledige standbeelden die in dezelfde locatie als het leeuwenbeeldje gevonden zijn.

Dit resulteerde in een geprint sculptuur van een soort schuim dat in 2014 en 2015 in het Harvard museum vertoond zal worden. Het beeld zal echter eerder ook al in de online collectie staan. “Dit is behoud en bescherming voor de culturele wereld overeenkomstig met hoe dat voor de natuurlijke wereld wordt gedaan,” aldus Greene. “3D-printen kan niet alleen voor voorwerpen gebruikt worden, maar ook voor monumenten.”

Volgens archeologen kan de technologie ook gebruikt worden om nieuwe methoden van onderzoek en lesgeven te introduceren. Lesgeven met artefacten als voorbeelden kan bijvoorbeeld vaker gedaan worden, omdat het geen risico vormt als er een voorwerp kapot gaat. Er kan dan weer een nieuw exemplaar geprint worden.

Bron: Wired

Meer lezen
Tijdvakken