Archeologen doen stinkende ontdekking bij opgraving
Twee latrines van 300 jaar oud werpen een blik op hoe het dagelijkse leven in Kopenhagen eruit zag in de 18e eeuw. Dit gaat echter gepaard met nog steeds sterke geuren. De latrines werden opgegraven bij een opgraving bij Kultorvet Square, welke onderdeel zijn van de aanleg van de metro in Kopenhagen.
Het team van archeoloog Hoda El-Shamouby deed de opmerkelijke maar stinkende vondst, inclusief twee latrines die gevuld waren met 300 jaar oude uitwerpselen. 'Het ruikt naar rottende eieren,' stelt El-Shamouby. De uitwerpselen zijn goed bewaard gebleven, door de lage hoeveelheid zuurstof in de bodem van Kopenhagen.
'De stank is echter een zeer goed teken voor archeologen, omdat we dan weten dat de overblijfselen goed bewaard zijn gebleven en niet zijn opgegeten door bacteriën,' voegt El-Shamouby toe. De vondst kan tot nieuwe inzichten leiden over de levenswijze van de lagere sociale klassen in Kopenhagen, omdat de toiletten bij Kultorvet publieke toiletten waren en toegankelijk voor iedereen.
Door het vele graven in hedendaags Kopenhagen, door het Metro Cityring project, zijn opgegraven uitwerpselen redelijk gewoon geworden. De reden dat de uitwerpselen van deze opgraving zo speciaal zijn, is het feit dat het er zo veel zijn. 'Het is een immense hoeveelheid. Dit gaat maanden kosten om te analyseren. Maar ik kan nu al stellen dat ze seizoensproducten aten, zoals frambozen, bramen en appels. Er is bijvoorbeeld goed te zien dat iemand bijvoorbeeld het klokhuis van een appel heeft opgegeten,' zegt Mette Marie Hald, die de leiding heeft in het analyseren van de inhoud van de uitwerpselen.
'Ze aten zaden van kersen, vijgen en vlas. Daarnaast heb ik zaden gevonden van planten die in roggevelden groeien, dus ze aten ook roggebrood of roggepap. We verwachtten slechts lokale producten te vinden. Daarentegen vonden we een hele reeks aan planten die ons mogelijk iets kunnen vertellen over handelscontacten in die tijd.' Minder aantrekkelijk zijn de bewijzen van darmwormen en -mijten die Hald gevonden heeft in de uitwerpselen. 'Dichter bij de persoon, het lichaam en het dagelijks leven kunnen we niet komen,' voegt Hald toe.
Bron: The Copenhagen Post Online