Archeohotspot breidt uit
Na de start van het project ArcheoHotspot in december 2014 zijn er in de afgelopen twee jaar meerdere ArcheoHotspots bijgekomen . De nieuwste is die in het Gelders Archeologisch Centrum G.M. Kam in Nijmegen. ArcheoHotspots zijn plekken waar mensen kennis kunnen maken met het vak van archeoloog. Het succesvolle project is inmiddels in zes grote steden geopend.
Archeoloog voor een dag
Dat de ArcheoHotspots een succes zijn blijkt ook uit de bezoekersaantallen. In 2016 trokken ze gezamenlijk 20.000 bezoekers. Dit aantal is mede te danken aan het concept dat een ArcheoHotspot laagdrempelig moet zijn. De locaties zijn gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. Bezoekers kunnen daar ervaren hoe het is om een archeoloog te zijn. Onder begeleiding mogen ze meewerken aan het uitwerken van een opgraving of langskomen om hun eigen vondsten te laten determineren. Een van de bijzondere mogelijkheden die een ArcheoHotspot biedt is dat er regelmatig via een videoverbinding live contact gemaakt kan worden verschillende opgravingen in binnen- en buitenland.
ArcheoHotspot
De ArcheoHotspots zijn in het leven geroepen om de archeologie dichter bij het publiek te brengen. Heel wat mensen dromen er wel eens van om zelf archeoloog te zijn. Dat kan op dit moment in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Er zijn plannen voor een serie van Pop-up ArcheoHotspots in lege panden en Mobiele Archeohotspots voor bijvoorbeeld scholen of festivals. Provincie Gelderland kondigde bij de aftrap van ArcheoHotspot Nijmegen aan de komende vier jaar te investeren in het project.
Partners van de ArcheoHotspots zijn het Allard Pierson Museum, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN), Museum Het Valkhof, de Nationale Archeologiedagen en de Reinwardt Academie. De tweede fase van de ArcheoHotspots wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het BankGiro Loterij Fonds, het VSB Fonds en het Mondriaan Fonds.