Geen foto

9 zeldzame stukken papyrus uit Egypte gevonden

Papyrus uit 4e eeuwIn de archieven van het Luther College in de Amerikaanse staat Iowa zijn negen papyrusdocumenten uit de Oudheid gevonden. Een student trof de stukken in januari 2014 aan in een kaartenbak, waar ze vermoedelijk al tientallen jaren lagen te wachten om herontdekt te worden.

Papier van 2000 jaar oud

Papyrus is een vroege vorm van papier welke is ontwikkeld in Egypte. Alleen in droge landen kon papyrus lang bewaard blijven. De negen gevonden stukken papyrus zijn vijf tot twintig centimeter lang en bevatten teksten geschreven in het Grieks. De documenten zijn afkomstig uit de 1e tot 5e eeuw. Na de ontdekking nam het Luther College contact op met de Universiteit van Michigan, omdat daar één van de grootste onderzoekscentra ter wereld op het gebied van papyrus gevestigd is.

Christenen werden vervolgd door keizer Decius

De meeste documenten bleken van boekhoudkundige aard. Papyroloog Graham Claytor identificeerde echter onmiddellijk een ‘libellus’ over de eerste grote Romeinse vervolging van christenen. In het jaar 250 gaf keizer Decius de opdracht om alle christenen binnen het rijk te vervolgen. Hij stuurde vervolgens een bericht op papyrus naar alle Romeinse burgers waarin hij hen verzocht een offer te sturen naar de goden, als teken van loyaliteit aan de heerser. Op het papyrus van het Luther College schrijft Aurelius Ammon, een vooraanstaand burger die in Egypte woonde, dat hij de opdracht heeft volbracht.

Papyruscollecties

De papyrus is waarschijnlijk onderdeel van een papyruscollectie die in de Oudheid is gevormd in het Egyptische dorp Theadelphia. Er zijn nog een aantal documenten uit deze collectie gevonden. De stukken worden nu bewaard op de universiteiten van Hamburg, Berlijn, Manchester, Florence en Michigan. Het Luther College is erg blij dat haar naam aan dit rijtje is toegevoegd. Volgens de schoolleiding geeft de ontdekking de studenten de kans om eens een ‘echt’ stuk uit de Oudheid te onderzoeken.

Libellus uit TheadelphiaDe afbeelding rechts is waarschijnlijk gevonden in 1893 en gaat ook over de offers die de Romeinen van keizer Decius moesten brengen. Vertaald naar het Engels bevat de papyrus de volgende inhoud:

Handschrift 1: To those in charge of the sacrifices of the village Theadelphia, from Aurelia Bellias, daughter of Peteres, and her daughter, Kapinis. We have always been constant in sacrificing to the gods, and now too, in your presence, in accordance with the regulations, I have poured libations and sacrificed and tasted the offerings, and I ask you to certify this for us below. May you continue to prosper.

Handschrift 2: We, Aurelius Serenus and Aurelius Hermas, saw you sacrificing.

Handschrift 3: I, Hermas, certify.

Bron
Decorah Newspapers ‘Ancient Egyptian papyri discovered at Luther College’ 

Lees ook eens het Archeologie Magazine! http://archeologieonline.nl/nieuws/meer-weten-over-archeologie-lees-archeologie-magazine

Meer lezen