8.000 jaar oud Chinees rijstveld ontdekt

Chinese archeologen beweren dat zij een rijstveld hebben ontdekt dat gedateerd kan worden naar 8.000 jaar geleden. Het is hiermee één van de eerste en oudste natte rijstbouw plaatsen ter wereld.

Oudste ooit

Het veld is net geen 100 vierkante meter groot en werd ontdekt bij de neolithische ruïnes van Hanjing in Shihong Count in de Jiangsu Provincie in Oost-China. Dit gebeurde in november 2015 volgens een woordvoerder van het archeologische instituut van Nanjing Museum. Tijdens een congres een aantal weken geleden, concludeerden meer dan 70 onderzoekers van universiteiten, archeologische instituten en musea vanuit het hele land dat dit het oudst ontdekte veld ooit is. Onderzoekers bij het instituut van Nanjing ontdekten dat het rijstveld in delen is gescheiden met verschillende vormen. Elk deel heeft ongeveer een omvang van 10 vierkante meter.

Zeldzame vondst

De onderzoekers vonden ook gecarboniseerde rijst waarvan bewezen is dat het 8.000 jaar geleden groeide, aan de hand van koolstofdatering. Ander bewijs is het feit dat de aarde herhaaldelijk gezaaid werd met rijst. Lin Liugen, hoofd van het instituut, zegt dat Chinezen 10.000 jaar geleden al begonnen met het cultiveren van rijst en dat er ook gecarboniseerd rijst uit die tijd teruggevonden is. Restanten van rijstvelden zijn echter zeldzaam en worden bijna nooit gevonden. Lin is van mening dat de vondst significant is voor het onderzoek naar de oorsprong van rijstlandbouw in China.

Rijstlandbouw

Natte rijst of rijstlandbouw wordt voornamelijk uitgevoerd in vruchtbare delen van China, zoals het zuiden en het midden van het land. In deze gebieden is er sprake van een mild klimaat dat gunstig is om twee en zelfs soms drie oogsten per jaar voort te brengen. De groei van rijst wordt vaak omgewisseld met andere gewassen, zoals wintertarwe, zoete aardappelen, maïs en verschillende soorten andere groenten. Planten die plantaardige olie produceren, zoals raapzaad, pinda’s en sesam, groeien ook volop in deze regio op geschikte gronden.

Bronnen:

www.archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

www.archaeology.org

www.citelighter.com

Afbeelding:

Rijstveld, via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen