590 kg aan Romeinse munten gevonden in Spanje
In het zuiden van Spanje hebben bouwvakkers circa 590 kg aan Romeinse munten gevonden. Dat meldden lokale ambtenaren afgelopen donderdag. De bouwvakkers waren bezig met een routine klusje aan waterleidingen toen zij de vondst deden.
Unieke collectie
“Het is een unieke collectie en er zijn zeer weinig vergelijkbare vondsten”, aldus Ana Navarro, het hoofd van Sevillas Archeologie Museum dat de vondst bewaard, tijdens een nieuwsconferentie. De munten dateren uit de late 3e en vroege 4e eeuw n. Chr. De bronzen geldstukken werden in 19 Romeinse amfora’s gevonden in het plaatsje Tomares nabij Sevilla. Amfora’s waren een soort potten die de Romeinen maakten.
Waarde van de munten
Navarro weigerde om een precieze schatting te geven van de waarde van de vondst. Ze gaf alleen aan dat de munten “zeker miljoenen euro’s” waard zijn. De munten zijn afgebeeld met inscripties van keizers Maximianus en Constantijn. Het lijkt er ook op dat deze munten niet in circulatie zijn gebracht, aangezien er weinig sporen zijn van slijtage. Er wordt gedacht dat ze bedoeld waren om soldaten of ambtenaren te betalen. “De meerderheid waren nieuw geslagen en sommigen waren waarschijnlijk gebaad in zilver, niet alleen in brons”, laat Navarro weten. Lokale ambtenaren hebben laten weten dat het werk aan de waterleidingen wordt opgeschort; er zal een archeologische opgraving op de locatie plaatsvinden.
De Romeinen in Spanje
In 206 v. Chr. hadden de Romeinen al voet op grond gezet op het Iberische Schiereiland met een invasie. Scipio Afrikanus was de overwinnaar tijdens een veldslag met de Carthagers nabij het hedendaagse Sevilla. Hij stichtte de stad Italica en sloeg opstanden van lokale bewoners neer met zijn leger. Andalusië werd snel veranderd in één van Romes rijkste en best georganiseerde kolonies. De Romeinen zouden ruim 700 jaar op het schiereiland blijven. In de vroege 5e eeuw n. Chr. werden ze door de Visigoten verjaagd uit Spanje. Het was onderdeel van het grotere verval van het Romeinse Rijk dat in deze periode plaatsvond.
Bronnen:
Afbeelding:
Romeinse munten, via Wikipedia