3200 jaar oud faraobeeld hersteld
Archeologen hebben een meer dan drieduizend jaar oud beeld van farao Amenhotep III onthuld. In 1200 voor Christus stortte het beeld in door een aardbeving. Het beeld is neergezet bij de noordelijke poort van de farao’s dodentempel in Luxor, Egypte.
Het beeld hoort bij een ander beeld dat in maart 2014 bij dezelfde poort werd neergezet. De twee beelden zijn de grootste beelden waarop een farao staand is afgebeeld. Het beeld dat nu hersteld is, laat Amenhotep III lopend zien. Hij draagt de kroon van Opper-Egypte en in zijn handen heeft hij papyrusrollen met zijn naam erop. Het beeld werd in 2011 in stukken teruggevonden. Volgens oude bronnen door werd het beeld 3200 jaar geleden verwoest bij een aardbeving in het gebied.
Heerschappij van Amenhotep III
De heerschappij van Amenhotep III markeert volgens de archeologen het hoogtepunt van de oud-Egyptische kennis en kunde op architectonisch gebied. Het rijk van Amenhotep strekte zich uit van de Eurfraat tot Sudan. De tempel van Amenhotep III staat ook bekend om de Kolossen van Memnon. Deze twee beelden zijn nog groter dan het beeld wat nu is hersteld, maar geven een zittende farao weer.
De financiën waarmee de tempel van Amenhotep III geconserveerd wordt, worden opgebracht door particuliere initiatieven en donaties. De archeologen zijn sinds november 2014 bezig geweest met het herstellen van het beeld. Het gehele complex in Luxor is nu een openluchtmuseum met tempels en graftombes van farao’s.
Bronnen: www.abc.net
Afbeelding: Door JMCC1 (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons