Geen foto

2,9 miljoen voor restauratie Stelling Den Helder

Willemsoord Den HelderDe Waddenvereniging stelt 2,9 miljoen Euro beschikbaar aan de Stichting Stelling Den Helder Dat schrijft het Helders Weekblad. Het geld zal onder meer worden gebruikt voor een gedeeltelijke restauratie van Fort Harssens en twee bastions van Fort Kijkduin.

Volgens keizer Napoleon was Den Helder het Gibraltar van het noorden. Hij gaf opdracht tot de bouw van een fort (Kijkduin) en nam het plaatsje in gebruik als marinehaven. Na de aftocht van de Fransen maakte de Nederlandse marine Den Helder tot haar hoofdkwartier. De haven werd in snel tempo uitgebouwd. Er werden nieuwe forten en batterijen gebouwd, verbonden door een aarden wal. Dit alles ter bescherming van de oorlogshaven en het compex Willemsoord, dat onder meer kazernes en een rijkswerf omvatte.

In de 20e eeuw werd de stelling afgedankt en verlaten. De gebouwen verkommerden of werden afgebroken. De laatste decennia onderkent men de waarde van dit militaire erfgoed. Forten worden gerestaureerd en Willemsoord heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Bronnen: Helders Weekblad, Wikipedia

Meer lezen